Az Iszlám Állam olyan fenyegetést jelent, amellyel a jelek szerint képtelen megbirkózni az Egyesült Államok, ezért sürgősen új stratégiára van szükség.

Az Iszlám Állammal szembeni amerikai stratégia kudarcot vallott – állapította meg a Politico újságírója, aki írásában elemezte a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta bekövetkezett eseményeket.

Így védi arcképét a nyilvánosság elől egy az Iszlám Államból Németországba visszatért önkéntes katona a bírósági tárgyalásonForrás: AFP/Julian Stratenschulte

Új ellenség

Az al-Kaida ugyan legyengült, de a helyébe olyan ellenség lépett, amilyennel az Egyesült Államok még soha nem állt szemben: az Iszlám Állam – a terrorizmus, a fegyveres felkelés és a korlátozott hagyományos hadviselés félelmetes hibridje. 

A dzsihádisták 2014-ben alig néhány száz emberrel indítottak támadást, és megfutamítottak 30 ezer, amerikai kiképzésen átesett iraki katonát, akik fejveszett menekülésükben maguk után hagytak három hadosztály (30-60 ezer katona) számára elegendő felszerelést, köztük Humveeket (katonai járművek) és M1 Abrams tankokat – több tízmillió dollár értékben. 

Az Iszlám Állam rengeteg modern fegyvert zsákmányolt Irakban és SzíriábanForrás: Twitter

Hatalmas mennyiségű katonai felszerelést, fegyvert és készpénzt zsákmányoltak azóta Szíriában is, valamint vegyi fegyvert, ezt többször bevetették az utóbbi időben. 

Ráadásul képesek nem csupán elfoglalni, hanem meg is védeni és hatékonyan irányítani területeket, ami a méretével, fegyverzetével és taktikájával együtt egyedülálló jelenséggé teszi az Iszlám Államot a terrorizmus történelmében. 

Halálosabb mindennél

Egy terrorista szervezet hatékonyságát azzal mérik, hogy hány olyan merényletet hajt végre, amelyben a halálos áldozatok száma eléri a százat. Az ilyen léptékű támadás igen ritka – az egész 20. század folyamán például mindössze 14 volt. 

Tavaly azonban kétszer ennyi brutális merényletet követtek el – a többségét az Iszlám Állam, illetve valamelyik csatlósa. 

A síita milíciák csak fokozzák az iraki szunniták félelmétForrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

A csatlós csoportok száma pedig folyamatosan növekszik, az Iszlám Állam legalább fél tucat országban vetette meg a lábát Nyugat- és Észak-Afrikától az Arab-félszigeten keresztül Dél-Ázsiáig, de közben a szervezet által radikalizált "magányos farkasok" támadásokat hajtottak végre az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban és Belgiumban is. 

Csak Jemenben március óta több mint ötszáz embert öltek, illetve sebesítettek meg síita mecsetek elleni merényletekben. 

A szakértők pesszimisták

Az amerikai katonai akadémia tavaszi, éves konferenciáján részt vevő magas rangú tisztek, vezető kormányzati tisztviselők, tekintélyes tudósok, segélymunkások és újságírók 97 százaléka úgy vélte, az Iszlám Állammal szembeni amerikai stratégia kudarcot vallott, Washington vesztésre áll ebben a háborúban.

Sokakat a brutalitás vonz az Iszlám ÁllamhozForrás: AFP

A helyzet pedig azóta tovább romlott. Bár a dzsihádisták teret veszítettek Szíria északi részén, délen és a sivatagban tovább nyomultak előre, a múlt héten pedig elfoglalták a kormányerőktől az utolsó nagyobb olajmezőt is Palmüra szomszédságában. 

Semmi sem működik

A kudarcnak több oka van a Politico elemzése szerint. Az Egyesült Államok elégtelen erővel áll ki ellenük, miközben a dzsihádistákhoz ellenőrizetlenül áramlanak a harcosok, ráadásul az amerikai hírszerzés eszközei – nagyrészt a Snowden-botrány miatt – behatároltak, míg az Iszlám Állam hatékonyan használja ki a digitális és közösségi médiát, hogy támogatókat szerezzen, és katonákat toborozzon. 

Az al-Kaidához soha nem áramlottak olyan mennyiségben és annyi országból – mintegy ötvenből – külföldi harcosok, mint az Iszlám Államhoz.  

Szíriából milliószámra menekülnek az emberekForrás: AFP/Bulent Kilic

Új stratégia kell

Az Egyesült Államoknak sürgősen új stratégiára van szüksége. Ehhez először is el kell fogadni a tényt, hogy az Iszlám Állam vonzereje nem fog csökkenni egészen addig, amíg a hadseregét le nem győzik, és ki nem verik Irakból. 

Erre a feladatra az iraki hadsereg nyilvánvalóan alkalmatlan, Irán bekapcsolódása és a síita milíciák pedig csak tovább fokozzák a szunniták félelmét, erősítik az Iszlám Állam propagandáját. 

Az Iszlám Államhoz hasonló ellenséggel nem volt még dolguk az amerikaiaknakForrás: Iszlám Állam

Csak a kurdok

A szíriai lázadók egy részének amerikai kiképzése is zsákutcának tűnik, miután az al-Kaida terroristái elrabolták a modellnek tekintett 30. hadosztály parancsnokát és hat magas rangú tisztjét, aztán megtámadták a főhadiszállását, és megölték, illetve megsebesítették a maradék katona felét. 

Ami Irakot illeti, a Politico újságírója szerint Washingtonnak el kell fogadnia azt a tényt is, hogy az ország megszűnt életképes, egységes föderációként létezni, és véglegesen széthullott szunnita, síita és kurd enklávékra. 

Washington legjobb esélye, ha ilyen körülmények között az egyetlen megbízható és katonailag alkalmas partnert támogatja – a kurdokat. 

Ami egyben azt is jelenti, hogy le kell söpörni az asztalról a török prioritásokat – annak ellenére, hogy Ankara NATO-szövetséges, viszont többször bizonyította már, hogy nem lehet rá támaszkodni a terrorizmus elleni háborúban. 

Francia Rafale. Valami újat kell kitalálniForrás: AFP/Ho

A kiképzés kudarc

Másodszor fel kell tenni a kérdést, hogy vajon miért fulladt kudarcba a szövetséges erők kiképzése Afganisztánban, Irakban, Maliban és Jemenben. 

A terroristák száma mind a négy országban gyorsabban növekedett, mint amilyen tempóban az amerikaiak képesek voltak kiképezni a helyi hadsereget, folyamatosan hódítottak el területeket a központi kormányzattól, és hatékonyabban is működtek annál. 

Harmadszor pedig koncentrált erőfeszítés szükséges a terrorizmus logisztikai infrastruktúrájának az elpusztítására. Az Iszlám Állam soha nem erősödött volna meg, ha nem áramlanának folyamatosan a katonák a soraiba – és a dollármilliók a számlájára. 

Az amerikaiak egyedült a kurdokra támaszkodhatnakForrás: AFP/Ahmed Deeb

Saját forrásaik vannak

Ami az al-Kaidánál működött, az az Iszlám Államnál hatástalan, becslések szerint ugyanis a szervezet vagyonának csak az öt százaléka származik adományokból. 

A legtöbb terrorista csoporttól eltérően a szervezetnek saját bevételi forrásai vannak, becslések szerint csak olajeladásból napi kétmillió dollárra tehet szert, de földgázt és áramot is ad el a fekete és a szürke piacon. 

Ezeknek a forrásoknak az elzárásához pedig teljesen újfajta módszerek szükségesek.