Kitört Japán déli részén az Aszo nevű vulkán, felette sűrű füst gomolyog, a tűzhányó két kilométeres magasságba lövelli ki magából a hamut; a hatóságok felszólították a turistákat, hogy kerüljék a hegy környékét.

A hatóságok az ötös fokozatú skálán hármas szintű vulkánriadót rendeltek el. Eddig sem áldozatokról, sem károkról nem érkeztek jelentések. Kumamoto prefektúra hatóságai 2-4 kilométeres körzetből kimenekítik az embereket. Abe Sinzó kormányfő bejelentette, hogy "a kormány szoros érintkezésben van a hadsereggel, hogy a helyzet súlyosbodása esetén szavatolja a biztonságot".

Kiürítették a környéketForrás: MTI/AP

Előzőleg 30 turistát sikeresen evakuáltak a térségből, a mentők folytatják a kutatást további látogatók után a hegy lejtőin. A vulkánkitörés miatt a légitársaságok legalább hét belföldi járatot töröltek - közölte az ANA és a Japán Airlines szóvivője.

A Kjúsú szigetén fekvő hatalmas vulkán tavaly novemberben kezdett működni, azóta több kisebb kitörés történt. A meteorológiai hivatal egy másik figyelmeztetést is kiadott, mert földmozgásokat észleltek egy másik vulkán, az északabbra fekvő Szakuradzsima körzetében. A japán szigetek a csendes-óceáni "tűzgyűrűben" fekszenek, ahol bolygónkon a legtöbb földrengést észlelik.