Észak-Korea újraindította a jongbjoni atomreaktort

KIM Dzsong Un korea
Észak-Korea, 2015. augusztus 21. A Koreai Központi Televízió videofelvételéről készített, aYonhap dél-koreai hírügynökség által 2015. augusztus 21-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságának tagjaival tárgyal. Kim ezen a napon teljes harckészültségbe helyezte a két Korea határának térségében állomásozó fegyveres erőket. (MTI/EPA/KCT/Yonhap)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea újraindította a rezsim legfőbb plutóniumforrásának tartott jongbjoni atomreaktort.
Vágólapra másolva!

Minden nukleáris létesítmény teljes kapacitással üzemel Jongbjonban - közölte az ország atomenergia-ügynökségének igazgatója. Sajtójelentések szerint korábban az öt megawattos reaktor évente körülbelül hat kilogramm plutóniumot tudott előállítani, ami szakértők szerint egy atombombához is elegendő lehet.

A KCNA szerint az észak-koreai atomtudósok folyamatosan fejlesztik a kelet-ázsiai ország nukleáris fegyvereit, és növelik mennyiségüket.

Az észak-koreai hírszolgálat a közleményben hangsúlyozta, Phenjan "bármikor készen áll arra, hogy atomfegyverekkel szálljon szembe az Egyesült Államok ellenséges cselekedeteivel".

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára egy új típusú hajóelhárító rakéta tesztelésén vesz részt Forrás: AFP/Kns

A sztálinista ország ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy kész újabb műholdakat a világűrbe juttatni. Az ilyen rakétaindításokat a világ számos országa aggasztónak tartja arra gyanakodva, hogy a műhold-felbocsátási kísérlet valójában hadászati ballisztikus rakétának a tesztelése.

A keddi bejelentés minden bizonnyal

tovább fogja élezni a feszültséget Phenjan és a környező államok között.

Amerikai szakértők néhány hónappal ezelőtt azt közölték, hogy téli műholdas megfigyelések kis intenzitású tevékenység jeleit mutatták a jongbjoni reaktornál.

Phenjan az atomprogramjának felszámolásáról kötött hathatalmi - "leszerelésért segély" néven emlegetett - 2007-es megállapodással összhangban 2008-ban kezdte meg az atomkomplexum leszerelését, majd ugyanabban az évben fel is függesztette, mivel az Egyesült Államok nem vette le a terrorizmust támogató országok listájáról.

Észak-Korea, amely

2006 óta három kísérleti atomrobbantást is végrehajtott,

2013 elején, utolsó robbantása után döntött nukleáris létesítményeinek újjáépítéséről és újbóli üzembe helyezéséről.