Nálunk regisztráltatná a migránsokat a német alkancellár

Horgos, Horgos-Röszke határátkelőhely, menekültek, migráció, migráns
Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
Európának mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha meg akarja oldani a menkültválságot – ez a lényege annak a négy pontból álló tervnek, amelyet ma hozott nyilvánosságra Sigmar Gabriel. A német alkancellár és gazdasági miniszter Görögországban, Magyarországon és Olaszországban regisztráltatná a menekülteket.
Vágólapra másolva!

A német politikus az után rukkolt elő a tervével, hogy hétfőn az uniós belügyminiszterek tanácskozásán nem született semmiféle egyezség a menekültválság megoldására - értesült a Bild.

Menekültek a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alkancellár a végtelenbe nyúló tanácskozások helyett konkrét lépéseket javasol, amelyek persze Európának több milliárd eurójába fognak kerülni.

Regisztrációs pont Magyarországon

Sigmar Gabriel négy pontból álló tervet készített a menekültválság megoldására. Eszerint:

  • az EU-tagállamoknak 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk Törökországnak, illetve a Szírival szomszédos többi országnak, és a támogatáshoz hozzá kell járulnia az USA-nak és az arab országoknak is;
  • regsiztrációs pontokat kell létrehozni Olaszországban, Görögországban és Magyarországon, innen kell elosztani a menekülteket a tagállamok között;
  • a német szövetségi kormánynak le kell vennie a menekültváltság pénzügyi terheit a tartományok, az önkormányzatok válláról;
  • a szíriai tűzszünet elérése a legfontosabb külpolitikai cél, ennek érdekében az Egyesült Államoknak és Oroszországnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie.