John Kerry amerikai külügyminiszter eszmecserét folytatott telefonon orosz partnerével, Szergej Lavrovval, a megbeszélésnek témája volt a szíriai konfliktus is - közölte a külügyi szóvivő.

A Pentagon szóvivője, Jeff Davis kapitány hétfőn azt mondta, hogy a Latakia déli részén észlelt "emberek és dolgok mozgása" arra utal, hogy Oroszország egy előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre. Washingtonban felerősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Moszkva növeli a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének nyújtott támogatást.

Állomásoznak az oroszok

Amerikai részről a négy és fél éve elhúzódó szíriai konfliktus rendezése egyik alapfeltételének tartják Aszadnak a hatalomból való eltávolítását és egy nem kirekesztő átmeneti kormány felállítását.
Sajtóértesülések szerint egyébként Oroszország féltucatnyi korszerű T-90-es harckocsit, valamint 35 páncélozott harci járművet, tüzérségi ütegeket és mintegy 200 tengerészgyalogost állomásoztat Latakia térségében. A tankok és a harci járművek a hétvégén hajóval érkeztek az Oroszország által a 70-es évek óta használt tartuszi kikötőbe. Az elmúlt hetekben Latakia repülőtere napi két orosz katonai szállítógépet fogadott.

Nem adnak ki részleteket

John Kirby külügyi szóvivő a két miniszter tárgyalásának részleteiről nem adott tájékoztatást. Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a keddi Kerry-Lavrov-megbeszélésen szó esett az ukrajnai válságról, valamint a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentését szolgáló lépésekről is.