Elmesélte a szerb állami tévé hangtechnikusa, hogyan verték meg szerdán a magyar rendőrök a röszkei határátkelőknél. Miroslav Djurasinovic szerint hiába volt nyilvánvaló, hogy újságírók, mégis rájuk támadt a magyar rendőrök két csoportja. A szerb tévéseken kívül más külföldi - lengyel, ausztrál és szlovák - újságírókat is megverhettek a rendőrök, őket még őrizetbe is vették illegális határátlépés megkísérlése és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával. Az Origo úgy tudja, az újságírókat már elengedték, és Budapest felé tartanak. 

A szerb állami tévé, az RTS stábja a menekültekkel együtt indult el, amikor a rendőrök kinyitották a kaput a röszkei átkelőnél.

Mindannyian úgy gondoltuk, hogy beengedik a migránsokat, és minden meg van beszélve”, mondta Miroslav Djurasinovic.

Jovana DjurovicForrás: http://inserbia.info/

Szűk átjáró

A riporter, Jovana Djurovic, Vladan Hadzi Mijailovic operatőr és a hangtechnikus elindultak a menekültekkel, hogy „rögzítsük ezt a pillanatot, mert a migránsok boldogok voltak, elégedetten skandálták, hogy ’Szerbia’ és ’Magyarország’. Azonban amikor átértünk a szűk átjárón, rendőrkordonba ütköztünk”. A hangtechnikus szerint a rendőröknek sisakjaik voltak, és a tüntetések felszámolására alkalmas eszközeik.

Váratlan támadás

Amikor az RTS stábja odaért a kordonhoz, a magyar rendőrök előzetes figyelmeztetés nélkül támadták. A nőket, a gyerekeket és az újságírókat is verték.

„Látható volt, hogy kamera és mikrofon van nálunk, kiabáltunk, hogy újságírók vagyunk, és dolgozunk. Folytatták a verést.  Testemmel védtem a kolléganőt, a rendőrök pedig a földre vitték mindkettőnket, és két csoport rendőr vert minket”, mondta Miroslav Djurasinovic. A rendőrök gumibotjaikkal eltörték a technikai eszközöket, utána pedig a stáb tagjait ütötték.

Sérülések

A hangtechnikusnak eltört a jobb kézfeje, véraláfutások vannak a testén, és megsérültek a bordái is.

Az operatőr, Vladan Hadzi Mijailovic a hátán és a fején sérült meg. „Amikor megpróbálta elhagyni a magyar területet, a rendőrök ismét rátámadtak, bár a kamerája már törött volt,  ő pedig sérült”, mondta a hangtechnikus az RTS-nek.

Miroslav Djurasinovic szerint a rendőrség nem figyelmeztette őket, hogy be fog avatkozni, és váratlanul kezdték el verni a menekülteket és az újságírókat.

A szerb állami tévé azt követeli a magyar rendőrségtől, hogy vizsgálják meg az incidenst.

Más külföldi újságírókat is megverhettek

Három külföldi fotóriporter – egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál – őrizetben volt Szegeden, ők Horgosnál véletlenül magyar területre sodródtak, amikor a rendőrök összecsaptak a menekültekkel. Ellenük illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával indítottak eljárást. Az Origo úgy tudja,

az újságírókat már kiengedték a rendőrök, és Budapest felé tartanak.

A három riporter meg is sérült, amikor megrugdosták őket a rendőrök - írja a Válasz.hu