Széles Gábort kitiltották Ukrajnából

Széles Gábor,
Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke az MGYOSZ konvergenciaprogramról tartott csúcstalálkozóján. Háttérben Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára beszél.
Vágólapra másolva!
Négy magyart tiltottak ki Ukrajnából egy évre, mert Kijev szerint fenyegetést jelentenek az országra. Egyikük az Origónak azt mondta, már régen berendezkedett erre. A Petro Porosenko által aláírt listán egyébként többségében oroszok szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely tartalmazza azon természetes és jogi személyek neveit, akiket a következő egy évre kitiltanak Ukrajnából. A Petro Porosenko által szignált ukáz szerint az érintettek „potenciális vagy való veszélyt jelentenek Ukrajna érdekeire és területi integritására”.

Porosenko magyaroktól is félti Ukrajnát Forrás: AFP/John Thys

A Pravda által csütörtök éjfél után közzétett listán 388, zömében orosz politikus szerepel, de a nemzetközi életből is akadnak közéleti személyiségek, illetve újságírók. Utóbbiak között szerepel Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, továbbá a tévécsatorna egyik ikonja, Szaniszló Ferenc.

Széles Gábor is rajta van a listán Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Tiltólistán a „megfigyelők”

Utóbbinak a lányát, neki pedig a párttársát is kitiltották Ukrajnából: a jobbikos Szaniszló Adrienn és az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, Gyöngyösi Márton tavaly novemberben megfigyelőként vett részt a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék szakadárok által ellenőrzött részein megtartott „parlamenti szavazáson. Mivel ide orosz területről érkeztek, a szeparatista „népköztársaságok” határain pedig az ukrán állam nem gyakorolja a szuverenitását, ezért kijevi felfogás szerint illegálisan léptek Ukrajna területére.

Gyöngyösi Márton a kitiltásra rendezkedett be Fotó: Nagy Attila - Origo

„Csak azért ért meglepetésként, mert amikor voltam Donyeckben, akkor elterjedt, hogy kitiltottak. Tudomásul vettem, vártam a hivatalos értesítést, de Ukrajna jelenlegi állapotát tekintve nem meglepő, hogy nem kaptam” – reagált az Origónak Gyöngyösi Márton. A politikus azt mondta, neki teljesen mindegy, mi a legfrissebb határozat, mert az elmúlt egy évben arra rendezkedett be, hogy ki van tiltva Ukrajnából.

„Ha én most megindulnék az ukrán határ felé, engem ott eddig is visszafordítottak volna, és ezután is azt tennék.”

A magyar kitiltottak között szerepel még Gyóni Gábor, az ELTE oktatója, az Oroszvilag.hu főszerkesztője, aki korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, még soha nem járt Kelet-Ukrajnában.