Ausztria azért erősítette meg a határellenőrzést, hogy szervezetten érkezzenek a menekültek, akiket a határon kialakított táborokból buszokkal szállítják a környékbeli ideiglenes lakóhelyükre.

A határon a Belügyminisztérium által felügyelt katonák járőröznek, a biztosításban helikopterek is részt vesznek, akárcsak Burgenlandban, a magyar határon, ahol szerda éjszaka 113 határátlépőt szállítottak a gyűjtőpontokra.

A magyar határ lezárása után egyébként még körülbelül 20 000 menekült érkezett Burgenlandba Magyarországról.

A magyar határ lezárása után Horvátország és Szlovénia felé tartanak a menekültekForrás: AFP/Alexa Stankovic

Új útvonal

A magyar- és a szlovén-osztrák határszakaszon is nyugodt a helyzet, a menekültek békésen vonulnak a gyűjtőpontokra, és várják a lehetőséget, hogy továbbutazzanak Nyugat-Európába.

A fokozott ellenőrzés és útlevélvizsgálat miatt a szlovén határon ideiglenesen torlódások alakultak ki.

Peter Kaiser, Karintia kormányzója hangsúlyozta, hogy az éjszakai ellenőrzéseket csak a rendkívüli helyzetre tekintettel vezették be, hogy a menekültek a lehető legkisebb fennakadást okozzák a hétköznapi határforgalomban.

Járható az M1-es

A magyar határszakaszon is csak esetenként okoznak fennakadást az ideiglenes ellenőrzések, alapvetően járható és nyugodt az M1-es autópálya magyarországi és osztrák szakasza is.

Szerda este nyolc után zavartalan volt az átkelés, de a zöldhatárt az osztrák hatóságok folyamatosan ellenőrzik.

A katonák csak rendkívüli helyzetben alkalmazhatnak erőt – hangsúlyozta Hanspeter Soskozil országos rendőrfőkapitány.

Az M1-esen csak ideiglenesen van már torlódásForrás: MTI/Krizsán Csaba

Többen kérnek menedéket

Azt követően, hogy Németország is bevezette a határellenőrzést, jelentősen megnövekedett az Ausztriában menedékkérelmet benyújtók száma.

A háromszázzal szemben most már naponta több mint 800-an adnak be kérelmet a határon, és emelkedett a számuk a bécsi gyűjtőpontokon is.

Mivel emiatt ezeken a helyeken az elbírálás lelassult, a menedékkérelmek bármely ausztriai rendőrőrsön benyújthatóak.