A szavazatok 37,2 százalékával a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a parlamenti választásokon, ha szeptember első felében tartják a megmérettetést. Összesen hét párt jutott volna a törvényhozásba, köztük a Most-Híd 9 százalékos és a Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékos eredménnyel. Szlovákiában 2016 márciusában tartanak parlamenti választást.

A Polis Slovakia a SITA hírügynökség megbízásából, 1322 választópolgár bevonásával készített telefonos közvélemény-kutatást szeptember 3-12. között. Az eredmények alapján az Irány-Szociáldemokrácia mögött a Háló végezne 11,9 százalékkal, a harmadik helyet pedig a Most-Híd szerezné meg 9 százalékkal – olvasható a hirek.sk oldalon. 

A Kereszténydemokrata Mozgalom a voksok 8,9 százalékát gyűjtené be. A Szlovák Nemzeti Pártra a megkérdezettek 8 százaléka, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, illetve az Új Többség koalíciójára 7,2 százaléka szavazna. A Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékos támogatottsággal szintén bejutna a törvényhozásba.

Robert Fico egyelőre kényelmes helyzetből várhatja a választásokatForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Akik kimaradnának

Az öt százalékos bejutási küszöb alatti eredményt érne el a Szabadság és Szolidaritás, amely a szavazatok 4 százalékát szerezné meg. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt a voksok 2,1 százalékát tudhatná magáénak. A többi párt vagy mozgalom két százalék alatti eredményt érne el a felmérés eredményi alapján.

A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy részt venne a választásokon. Biztosan nem járulna az urnák elé a közvélemény-kutatás résztvevőinek 20 százaléka, a válaszadók 20 százaléka pedig még határozatlan volt ebben a kérdésben.

Szlovákiában 2016 márciusában tartják a parlamenti választásokat.