Kiállnak a szociáldemokraták Victor Ponta mellett

Victor Ponta
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
A bukaresti kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Pártban nincs jele annak, hogy megvonnák a támogatást Victor Ponta miniszterelnöktől, aki ellen vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség Liviu Dragnea ideiglenes pártelnököt idézve.
Vágólapra másolva!

Dragnea egy televíziós műsorban elismerte, nehéz, de nem váratlan helyzetbe hozta a pártot Ponta bíróság elé küldése, és egyelőre nem tudja megmondani, milyen következtetésre fognak jutni a folytatást illetően a párt vezető testületei. Az ideiglenes elnök megerősítette: a PSD kormányon akar maradni. Kifejezte reményét, hogy Ponta "erős lesz", mert ha távozna a kormány éléről, semmi garancia nincs arra, hogy Klaus Iohannis államfő a PSD egy másik politikusát bízná meg kormányalakítással.

Oprea jó kormányfő lenne, de...

A román médiában keringő találgatásokra reagálva Dragnea leszögezte: lehet, hogy Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes jó kormányfő lenne, de a - legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező - PSD számára elfogadhatatlan lenne egy olyan kormányban való részvétel, amelyben nem a párt adja a miniszterelnököt. Oprea a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke, amely jelenleg a mérleg nyelvét képezi a parlamentben a baloldal és a Klaus Iohannis államfőt támogató jobbközép ellenzék között.

Jövőre választás lesz

Liviu Dragneát júliusban választották a PSD ideiglenes elnökévé, miután Victor Ponta kormányfő lemondott a párt éléről, hogy korrupciós ügye "ne rontsa a PSD megítélését" a jövő évi választási küzdelemben. Dragnea annak ellenére szerezte meg párttársai bizalmát, hogy Ponta nem őt támogatta a választáson. A PSD októberben rendkívüli kongresszusra készül, amely - az elemzők várakozásai szerint - megerősítheti Dragneát a PSD élén, és tovább gyengítheti Ponta pozícióit a pártban.

Okirat-hamisítás, pénzmosás, adócsalás a vád

Victor Ponta ellen csütörtökön emelt vádat a DNA, okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel vádolva őt. A kormányfő azóta nem lépett a nyilvánosság elé, egy Facebook-bejegyzésben viszont bagatellizálni igyekezett azt a tényt, hogy ő az első hivatalban lévő román kormányfő, akit bíróság elé küldtek.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

"Az egyedüli problémája az országnak egy szakmailag teljesen alkalmatlan ügyész rögeszméje, aki tíz évvel ezelőtti valótlan helyzetekről és cselekményekről képzelődve próbálja karrierjét építeni" - fogalmazott Ponta, az ellene vádat emelő DNA-ügyészre utalva.