Szlovénia nem tartja korrektnek Horvátország eljárását

migráns menekült menekültek beremend horvát-magyar
A beremendi határátkelőnél szállítják át a Horvát buszokról a menekülteket BKK buszokra. A Horvátok folyamatosan hozzák a migránsokat az átkelőhelyre
Vágólapra másolva!
Szlovénia nem tartja korrektnek a horvát kormánynak a migrációs válság kezelésére tett lépését - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy elvesztették az irányítást a dolgok felett, és tranzitfolyosót nyitnak a migránsok továbbhaladásának biztosítására Szlovénia és Magyarország felé - mondta a szlovén miniszterelnök, aki telefonon beszélt pénteken Milanoviccal. Miro Cerar szerint ez nem volt korrekt lépés a horvát kormány részéről, amely nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.

Nem egyeztek meg

Újságírói kérdésre, hogy a szlovén kormány megegyezett-e a horvátokkal valaha arról, hogy folyosót nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, a szlovén miniszterelnök azt mondta: soha nem beszéltek ilyenről.

A beremendi határátkelőnél szállították át a horvát buszokról a menekülteket BKK-buszokra Fotó: Polyak Attila - Origo

Szlovénia közleményben cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint paprikasprayt fújtak volna a rendőrök a migránsokra. Egyetlen ember ellen vetett be ilyen eszközt egy rendőr a rigoncei határátkelőnél, aki egy nagyobb csoporttal együtt át akarta törni a rendőrségi kordont.
A csoport egyre agresszívebbé vált, és botokkal, valamint műanyag üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat.

Egy tüntető agresszíven a földre lökött egy rendőrtisztet, aki önvédelemből használta a sprayt

- áll a közleményben. A legutóbbi adatok szerint Szlovéniába több mint 1500 illegális bevándorló érkezett, főleg Szíriából és Afganisztánból.