Volker Kauder megvédte Orbán Viktort

Pintér Sándor
Röszke, 2015. szeptember 17. Illegális bevándorlók által átvágott, de már megjavított kerítésszakasz a magyar-szerb biztonsági határzáron, Röszke közelében 2015. szeptember 17-én. Ettől a naptól részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter. Szeptember 16-án könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője, Volker Kauder szerint nem lehet bírálni Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós külső határ ellenőrzése miatt.
Vágólapra másolva!

Amikor már látható volt, hogy „nem néhány ezer emberről van szó, jobban kellett volna segíteni Olaszországnak, Görögországnak, vagy Magyarországnak” – mondta Volker Kauder a Focus című német hírmagazinnak adott interjúban arra a kérdésre, vajon korábban kellett volna segíteni az Európai Unió külső határain fekvő tagországoknak.

„Európa ebben kudarcot vallott” - tette hozzá.

A drótkerítés összehangban van a joggal Forrás: MTI/Sóki Tamás

Nem sérti a jogot a drótkerítés

Az ideiglenes műszaki határzárra vonatkozó kérdésre azt mondta: „nincs ok Orbán Viktor bírálatára, ha ellenőrzi a külső határt”.

„Az, hogy azt gondolja, ehhez egy kerítést kell építeni, alapvetően összhangban van a joggal, akkor is, ha mi azt gondoltuk, hogy a szögesdrót-kerítések Európában a múlthoz tartoznak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján a magyar miniszterelnök helyesen jár el, Volker Kauder kijelentette: „nem tartom elfogadhatónak azt, ahogyan Orbán úr a menekültekkel bánik, és hogy országa számára hatályon kívül helyezte a Dublin-eljárást”.

A menekültekkel bánhattunk volna jobban is Volker szerint Forrás: Police.hu

Elvárná a megértést

Hozzátette: „Magyarországon nyilvánvalóan tudatosan is olyan körülményeket teremtettek, amelyek a menekültek elrettentését szolgálják”.

„Egy EU-tagnak magától értetődő módon csak arányos eszközökkel kellene biztosítania határát” - mondta a CDU/CSU frakcióvezetője.