Aléxisz Cíprasz szerint a Sziriza újabb győzelme a görög nép győzelme is. A jobboldali Független Görögök pártjával már hétfőn nekilátnak a kormányalakításnak. A szélsőjobboldali Arany Hajnal harmadik lett.

Bejelentette pártja, a baloldali Sziriza választási győzelmét vasárnap este Alékszisz Cíprasz augusztusban lemondott exkormányfő.

A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez az országunk népének a győzelme - hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt.

Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEO) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.
A szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,47 százalékát gyűjtötte össze, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot kapott, és a harmadik lett a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt a voksok 7 százalékával.

Rajtuk kívül még öt párt - kettő választási szövetségben - jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

Aléxisz Cíprasz megint nyertForrás: AFP/Stringer

A távolmaradás kimondottan magas, 43,5 százalékos volt, tekintettel arra, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni. Januárban a szavazásra jogosultaknak 36,4 százaléka nem élt jogával, azaz a részvétel akkor 63,3 százalékos volt, most pedig csak 56,5.

Önállóan kevesen vannak

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. A Szirizának és az ANEL-nek együtt 155 honatyája lesz a parlamentben, és közülük 145-en a Szirizát fogják képviselni. Az Új Dermokrácia 75 helyet szerzett meg.

A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez országunk népének győzelme" - hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Mint mondta, pártja - az országot kormányozva - hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, "túl kemény ahhoz, hogy elhaljon".

Négy éven át akar harcolni

"Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is" - mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért. Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

Az EU-csúcsra az államfő utazik

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.

A Sziriza és az ANEL kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de a mostaninál nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték.

Mikor mondott igazat?

Ciprasz a múlt hónapban lemondott, miután pártjában fellázadtak a hitelezők szigorú feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Ciprasz részéről ez politikai pálfordulással felérő döntés volt, tekintettel arra, hogy a megszorító intézkedések elutasításának ígéretével nyerte meg az előző választást.Az Új Demokrácia vereségét már elsimerte Evangelosz Meimarakisz is, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Aléxisz Cíprasznak.