A Sziriza megnyerte a görög választást

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök Görögország
Greece's former prime minister and leader of the radical left Syriza party Alexis Tsipras delivers a pre-election speech in western Athens on September 3, 2015, ahead of upcoming snap parliamentary elections on September 20. A new opinion poll suggests that Greece's former governing radical left party has dropped marginally behind the main opposition conservatives in popularity, for the first time since it gained power in January. AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Aléxisz Cíprasz szerint a Sziriza újabb győzelme a görög nép győzelme is. A jobboldali Független Görögök pártjával már hétfőn nekilátnak a kormányalakításnak. A szélsőjobboldali Arany Hajnal harmadik lett.
Vágólapra másolva!

Bejelentette pártja, a baloldali Sziriza választási győzelmét vasárnap este Alékszisz Cíprasz augusztusban lemondott exkormányfő.

- hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt.

Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEO) pártnak az elnöke bejelentette, hogy

a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.


A szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a

Sziriza a szavazatok 35,47 százalékát gyűjtötte össze, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot kapott, és a harmadik lett a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt a voksok 7 százalékával.

Rajtuk kívül még öt párt - kettő választási szövetségben - jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

Aléxisz Cíprasz megint nyert Forrás: AFP/Stringer

A távolmaradás kimondottan magas, 43,5 százalékos volt, tekintettel arra, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni. Januárban a szavazásra jogosultaknak 36,4 százaléka nem élt jogával, azaz a részvétel akkor 63,3 százalékos volt, most pedig csak 56,5.

Önállóan kevesen vannak

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. A Szirizának és az ANEL-nek együtt 155 honatyája lesz a parlamentben, és közülük 145-en a Szirizát fogják képviselni. Az Új Dermokrácia 75 helyet szerzett meg.

- hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Mint mondta, pártja - az országot kormányozva - hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, "túl kemény ahhoz, hogy elhaljon".

Négy éven át akar harcolni

"Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is" - mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért. Ezzel egy időben Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz.

Az EU-csúcsra az államfő utazik

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.

A Sziriza és az ANEL kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de a mostaninál nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben

. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték.

Mikor mondott igazat?

Ciprasz a múlt hónapban lemondott, miután pártjában fellázadtak a hitelezők szigorú feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Ciprasz részéről ez politikai pálfordulással felérő döntés volt, tekintettel arra, hogy a megszorító intézkedések elutasításának ígéretével nyerte meg az előző választást.Az Új Demokrácia vereségét már elsimerte Evangelosz Meimarakisz is, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Aléxisz Cíprasznak.