Tábori ágyakkal ellepett kultúrház, sportpályák, fogászat rendezett környezetben, de mindez csak átmenetileg. Ez az összkép várja a menekülteket egy, a számukra nemrég megnyitott befogadóállomáson, Heidelberg-külsőn. Minderre azokból a felvételekből következtettünk, amiket egy afgán menekült készített az Origónak. Eddig valószínűleg más fogalmaink voltak a menekülttáborokról.

Exkluzív fotókhoz jutott hozzá az Origo. A felvételeken a német Patrick Henry Village-i (PHV) menekülttáborból láthatnak életképeket. Jelentőségüket az adja, hogy a befogadóállomások – mint oly sok helyen világszerte – Németországban is a nyilvánosság teljes kizárásával működnek, vagyis arról, hogy mi zajlik odabent, az ehhez hasonló „csempészképekből” következtethetünk. 

A fotók forrása nem ismeretlen olvasóink előtt. Szeptember elején az Origo a Keleti pályaudvarról egészen Münchenig kísért menekülteket, közülük bővebben az afgán nemzetiségű, de Iránban menekültként élő Ali Reza történetéről olvashattak. A 29 éves férfi egy hónap alatt jutott el a perzsa államból Bajorországba; sok viszontagságon ment keresztül, de ezek közül is kiemelkedtek a magyar tábori élményei. 

Akkor ott a vonaton megkértük őt, ha bekerül egy német táborba, készítsen néhány képet. Fogadkozott, hogy így lesz, csak közben eltelt másfél hét, úgyhogy már majdnem lemondtunk róla. Aztán vasárnap este vagy tucatnyi kép landolt a postaládánkban. 

Tábori ágyak PHV egykori kultúrházának nagytermébenForrás: Origo

Katonai bázis volt

Maga a helyszín, Patrick Henry Village, Heidelberg délnyugati szegletében található, és a II. világháború után épült az amerikai hadsereg számára. A telep nemcsak a katonáknak, hanem a családjaiknak is az otthona volt, előfordult, hogy 16 ezren is lakták. 

Nagy a sor a fogászat előttForrás: Origo

Kezdetben persze csak lakóépületekből állt, amik köré fokozatosan iskolát, kultúrházat, boltokat és más kiszolgáló létesítményeket húztak. A szeptember 11-ei merénylet után pedig kerítést. 

Nem sokáig maradt zárva

Eredeti funkciójában 2013 szeptemberéig üzemelt, amikor az ott lakók az amerikai hadsereg új európai központjába, Wiesbadenbe költöztek. PHV-ra lakat került, de nem sokáig, mert a baden-württembergi város önkormányzata 2014 novemberében úgy határozott, újranyitja a telepet a Németországba hirtelen beáramló menekültek és migránsok előtt. Közülük nagyjából 3000-et tudtak itt elszállásolni.

Itt egykor amerikai katonák laktakForrás: Origo

Képeinken látható: mindezt valószínűleg csak átmeneti intézkedésnek szánták, attól tartunk azonban, hogy még sokáig lesz itt kinek laknia. 

Minijátszótér a legkisebbeknek...Forrás: Origo
... kosárpálya a nagyobbaknakForrás: Origo
Átmeneti zuhanykabinok az udvaronForrás: Origo
Már rögtönzött fodrászszalon is akadForrás: Origo
Kültéri mosdókat is üzembe helyeztekForrás: Origo
Lesz még hely másoknak isForrás: Origo