Az orosz csapatok kivonását követelte Porosenko

This handout picture taken and released by the Presidential press-service shows Ukrainian President Petro Poroshenko speaking to deputies of the platform during the  parliamentary session in Kiev on February 10, 2015.  Ukrainian Rebel rockets hit Ukraine'
Petro PorosenkoAFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MICHAIL PALINCHAK
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán államfő szerint a fegyvernyugvás önmagában nem elég a békéhez, az orosz fegyvereseket, illetve a Moszkva által támogatott "terroristákat" is ki kell vonni Ukrajna területéről. 
Vágólapra másolva!

Porosenko - az ukrajnai látogatáson tartózkodó Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón - közölte, hogy a nap folyamán egyetlen lövés sem dördült el, és semmilyen veszteség nem érte az ukrán fegyveres erőket. Hangsúlyozta, hogy ez nagyon fontos előrelépés, de önmagában nem elegendő.

Az orosz katonák és zsoldosok Ukrajnából történő kivonásán túl a válság enyhüléséhez, a béke és a stabilitás eléréséhez szükségesnek nevezte még az orosz határ lezárását, valamint azt, hogy az ukrán jogszabályoknak megfelelő helyi választásokat rendezzenek a jelenleg szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Fotó: AFP/Ozan Kose

Közölte, hogy a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott háromoldalú, azaz Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport kedden Minszkben megvitatja a Donyec-medencei helyhatósági választások kérdését. Ismételten leszögezte: veszélybe sodorja a minszki békefolyamatot az, hogy a szakadárok saját választásokat akarnak rendezni.

A NATO főtitkára a maga részéről úgy vélekedett, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet "törékeny, de reményre ad okot".

"Azt látjuk, hogy most alapvetően betartják a fegyvernyugvást, amire korábban nem volt példa, viszont

- szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése a minszki megállapodások betartásán múlik, ezért Moszkvának fel kell hagynia a szakadárok támogatásával.

Petro Porosenko ukrán államfő Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

Az ukrán államfő a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

Ukrajna még nem áll készen a NATO-csatlakozásra,

ahogy felvételére jelenleg az atlanti szövetség sem. Stoltenberg hozzátette, hogy Ukrajna benyújthatja tagsági kérelmét a NATO-hoz, miután végrehajtotta a szükséges reformokat a fegyveres erők korszerűsítése terén. Hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség figyelemmel követi ezeket a reformokat, együtt dolgozik Ukrajnával azon, hogy hadereje megfeleljen a NATO-szabványoknak.

Jens Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Ukrajnába. A főtitkár és az ukrán elnök hétfőn a nyugat-ukrajnai Lviv megyében együtt nyitotta meg az Ukrajna-2015 fedőnevű közös polgári védelmi gyakorlatot. A tervek szerint Stoltenberg kedden Kijevben részt vesz az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülésén, amelynek az ország védelmi reformja lesz a fő témája.