Amerikai pénzadomány Szíriának

2015.09.21. 23:30

Washington 419 millió dollárral megnöveli a szíriai polgárháború károsultjainak nyújtott humanitárius és menekültsegélyt - közölte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala.

Ezzel a szíriai válsággal kapcsolatos amerikai segélyek összege meghaladja a 4,5 milliárd dollárt.
John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Berlinben arról tett bejelentést, hogy az Egyesült Államok a 2016-os pénzügyi évben 85 ezerre, 2017-ben pedig 100 ezerre emeli az ország által külföldről befogadandó menekültek számát.

Menekült férfi gyermekeivel Aleppóban. Legalább harmincnyolc ember, köztük tizennégy gyerek meghalt a felkelők által végrehajtott bombázásban.Forrás: AFP/Karam Al-Masri

 

Az új hozzájárulásával Washington az ENSZ menekültügyi főbiztosi hivatalát, valamint más nemzetközi és civil szervezeteket fogja támogatni. Az Egyesült Államok a Szíriával kapcsolatos humanitárius segélyezés legjelentősebb támogatója.

Az ENSZ szerint a világban a második világháború óta nem tapasztalt súlyosságú menekültválság alakult ki. Szíriából a négy és fél éve tartó konfliktus miatt több mint négymilliónyian menekültek el, további hétmilliónyian pedig az országon belül kényszerültek elköltözni.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 1600 szíriai menekültet fogadott be a szíriai polgárháború kezdete óta, közülük 1500-at idén. Az október 1-jén kezdődő 2016-os pénzügyi évben befogadandó 85 ezer menekült közül a Fehér Ház szerint legkevesebb 10 ezer szíriai lesz. A 2017-es kvótákkal kapcsolatban még nem történt hivatalos bejelentés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK