Amerikai pénzadomány Szíriának

Menekült férfi gyermekeivel Aleppóban. Legalább harmincnyolc ember, köztük tizennégy gyerek meghalt a felkelők által végrehajtott bombázásban. Az ágyútűz és rakétatámadások összesen három aleppói kerületet értek, a sebesültek számát az OSDH 150-re tette. Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt. Jelenleg nyugati részét a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők, keleti részét az elnök megdöntéséért harcoló felkelők uralják. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150916-asszad-nem-tavozik-kulfoldi-nyomasra.html
Vágólapra másolva!
Washington 419 millió dollárral megnöveli a szíriai polgárháború károsultjainak nyújtott humanitárius és menekültsegélyt - közölte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala.
Vágólapra másolva!

Ezzel a szíriai válsággal kapcsolatos amerikai segélyek összege meghaladja a 4,5 milliárd dollárt.
John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Berlinben arról tett bejelentést, hogy az Egyesült Államok a 2016-os pénzügyi évben 85 ezerre, 2017-ben pedig 100 ezerre emeli az ország által külföldről befogadandó menekültek számát.

Menekült férfi gyermekeivel Aleppóban. Legalább harmincnyolc ember, köztük tizennégy gyerek meghalt a felkelők által végrehajtott bombázásban. Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Az új hozzájárulásával Washington az ENSZ menekültügyi főbiztosi hivatalát, valamint más nemzetközi és civil szervezeteket fogja támogatni. Az Egyesült Államok a Szíriával kapcsolatos humanitárius segélyezés legjelentősebb támogatója.

Az ENSZ szerint a világban a második világháború óta nem tapasztalt súlyosságú menekültválság alakult ki.

Szíriából a négy és fél éve tartó konfliktus miatt több mint négymilliónyian menekültek el, további hétmilliónyian pedig az országon belül kényszerültek elköltözni.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 1600 szíriai menekültet fogadott be a szíriai polgárháború kezdete óta, közülük 1500-at idén. Az október 1-jén kezdődő 2016-os pénzügyi évben befogadandó 85 ezer menekült közül a Fehér Ház szerint legkevesebb 10 ezer szíriai lesz. A 2017-es kvótákkal kapcsolatban még nem történt hivatalos bejelentés.