Több millió dolláros életbiztosításáért lelökte feleségét egy szikláról egy amerikai nemzeti parkban egy coloradói férfi, akit kedden talált bűnösnek gyilkosságban egy denveri esküdtszék.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy az 59 éves Harold Henthorn 20 évvel ezelőtt első feleségét is megölte az életbiztosításért egy balesetnek álcázott gyilkosságban.

Képünk illusztrációForrás: AFP/hemis/Guy Christian

Henthorn a Rocky Mountain Nemzeti Parkban egy 37 méteres szikláról taszította mélybe szemorvos feleségét, hogy megkapja az utána járó 4,7 millió dolláros (1,3 milliárd forint) életbiztosítási összeget. Az eset három éve történt, az esküdtszék 10 órán át tanakodott hétfőn, míg meghozta a döntést.

Közvetett bizonyítékok voltak

A férfit közvetett bizonyítékok alapján találták bűnösnek: például előre be volt ikszelve egy nála talált térképen az a pont, ahol felesége, Toni a mélybe zuhant, emellett a "baleset" előtt kilencszer is járt a nemzeti parkban a gyilkosság megtervezése céljából.

A korábbi ügyben is elítélték

A hétfői tárgyaláson az ügyészség megvádolta a férfit első felesége meggyilkolásával is. Az 1995-ös halálesetet Henthornnak annak idején sikerült balesetként feltüntetnie: azt állította, hogy egy országúti kerékcsere közben az autó ráesett nejére és agyonnyomta. Az ügyészség szerint azonban az első feleségét, Lynnt is Henthorn ölte meg, hogy felvegye az 500 ezer dolláros életbiztosítási összeget. A feleség-sorozatgyilkosra letöltendő életfogytiglani vár.