Kiderült, mi áll a menekültválság hátterében

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió fennállása óta az egyik legnagyobb kihívás a mostani menekültválság – hangzott el az Antall József Tudásközpont brüsszeli konferenciáján. Orbán Balázs szerint a mostani krízis hátterében egy jogi válság áll. 
Vágólapra másolva!

Az Antall József Tudásközpont, a Wilfried Martens Centre for European Studies és a Tehetségbázis Kft. szeptember 22-én nemzetközi konferenciát szervezett Brüsszelben, amelyen a jelenlegi menekültválságra adott tagállami megoldásokat vizsgálta a visegrádi országok szemszögéből.

Európa egysége forog kockán

A konferencián nyitóbeszédet mondott Bihari Katalin, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese, aki kiemelte, hogy a jelenlegi menekültválság a fennállása óta az egyik legnagyobb kihívás az Európai Unió számára.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztos vitaindító előadásában kiemelte, hogy

a válságkezelés során az európai egység és Európa lényege forog kockán.

Az előadást követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét. A panelbeszélgetésen részt vett Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Milan Nic, a Central European Policy Institute ügyvezető igazgatója, Tomás Kaválek, az Association for International Affairs szakértője és Eugenio Ambrosi, az International Organisation for Migration regionális igazgatója.

Brüsszelben a migrációs krízisről tartott konferenciát az Antall József Tudásközpont Forrás: Antall József Tudásközpont/Facebook

Válság, vagy nem válság?

Orbán Balázs rámutatott, hogy az EU alábecsüli saját határainak jelentőségét. Emellett kifejtette, hogy a menekültválság elsősorban egy jogi válság, és azzal érvelt, hogy az 1951. évi genfi egyezmény egyes rendelkezései elavultak.

Milan Nic véleménye szerint humanitárius és kommunikációs krízissel állunk szemben. Kifejezte reményét, hogy

a tárgyalási nehézségek ellenére sikerül konszenzusos döntést hozni az Európai Unió Tanácsában.

Tomás Kaválek a biztonsági aspektusokat emelte ki, valamint rámutatott az embercsempészek és a nemzetközi bűnszervezetek szerepére a válságban.

Eugenio Ambrosi felhívta a figyelmet az európai intézmények és az európai jogrendszer szerepére a kérdés megoldásában. Aláhúzta az európaiak történelmi felelősségét a menekültek befogadását illetően. Ambrosi visszautasította, hogy a jelenlegi helyzetet válságnak hívjuk.

Egyesek szerint jogi, míg mások szerint humanitárius válság a menekültkérdés Forrás: Forrás: Antall József Tudásközpont/Facebook

Asszimiláció

A panelbeszélgetést Vít Novotny, a Wilfried Martens Centre for European Studies vezető kutatója moderálta. A szakmai értekezést Schöpflin György néppárti EP képviselő előadása zárta. Schöpflin professzor rámutatott az integráció megfelelő értelmezésének fontosságára, valamint hangsúlyozta, hogy az integráció egyik fontos aspektusa az asszimiláció.

A rendezvényen a résztvevők azt vitatták meg, melyek lehetnek az Európai Unió és a visegrádi országok regionális szintű válaszai a menekültválságra, hogyan lehetne a különböző hatásköröket megosztani az EU, valamint a tagállamok között, és milyen kihívásokat támaszt a válság az európai közös kül- és biztonságpolitikával szemben.