Az Európai Unió megmutatta, mire képes menekültügyben

2015.09.25. 08:36

Hosszú távon semmit nem fog megoldani, az uniós tagállamok vezetői és szakértők mégis sikernek könyvelték el a csütörtök hajnalban véget ért EU-csúcsot. Sok múlik azonban azon, hogy a most elfogadott intézkedéseket hogyan sikerült átültetni a gyakorlatba. De akkor mégis mit sikerült elérni Brüsszelben? Elmagyarázzuk. 

Egészen biztos, hogy egy néhány órás vacsorán nem lehet megoldani a történelem egyik legnagyobb menekültválságát, és az is nyilvánvaló, hogy az uniós tagállamok vezetői nem találtak választ minden kérdésre a csütörtök hajnalban véget ért rendkívüli csúcsértekezleten. Összességében mégis elmondható: végre egységet mutattak, és fontos előrelépést tettek az ügy érdekében.

Jean-Claude Juncker és Angela Merkel tudta, hogy valamit tenni kellForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tudják, hogy jönnek még

Először is fontos, hogy az Európai Unió sem tagadja, a vártnál jóval több menekültre kell számítani. A hajnali sajtótájékoztató hangulatát az Európai Tanács elnöke alapozta meg, amikor elismerte, hogy a következő években milliós számban érkezhetnek menekültek.

Négymillió szír menekült él a környező országokban, és akkor még nem beszéltünk az irakiakról, az afgánokról és az eritreaiakról” – mondta Donald Tusk.

Ráadásul azzal is tisztában vannak, hogy ehhez képest kifejezetten kevésnek tűnik annak a 120 ezer menekültnek az áthelyezése, akikről kedden az uniós belügyminiszterek döntöttek. (Korábban 40 ezerről már határoztak, így a teljes szám 160 ezer.)

Az sem mellékes, hogy a kvótarendszer súlyos törésvonalat okozott a keleti és a nyugati tagállamok között, így a tagállamok szokatlan módon minősített többséggel döntöttek róla.

Menekült férfi Szíriában. Egyre többen fognak jönniForrás: AFP/Karam Al-Masri

Javaslatok futószalagon

Nagy volt tehát a nyomás az Európai Tanácson, hogy valamilyen kézzelfogható eredményt érjenek el a csúcstalálkozón. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk végül a következőket jelentették be:

  • Az Európai Unió egymilliárd euróval növeli a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást, ezt különböző szervezetek kapják.
  • Megerősítik az uniós határvédelmet, több támogatást, köztük embereket és eszközöket is küldenek a Frontexnek, az Europolnak és más uniós szerveknek.
  • Olaszországban és Görögországban novemberre létrehozzák a sokat emlegetett hotspotokat, ahol a menekülteket azonosíthatják, regisztrálhatják, és helyben eldönthetik, jogosultak-e védelemre.
  • Nagyobb együttműködés Törökországgal, ahol kétmillió menekült él, valamint segítség a balkáni útvonalon fekvő nem uniós tagállamoknak.
  • Felújítani az ENSZ által vezetett nemzetközi erőfeszítéseket a szíriai béke érdekében. Angela Merkel szerint ennek érdekében Asszad szír elnökkel is tárgyalni kell.

A legfontosabb: az egység

A sajtóközleményben ugyan nem szerepelt, de az uniós csúcs legfontosabb üzenete mégis ez volt, hogy ezekben a kérdésekben egyáltalán sikerült megállapodni. A belügyminiszteri találkozót kísérő éles viták után sokan ellentétekre számítottak, de úgy tűnik, azokat sikerült félretenni.

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk optimistaForrás: AFP/John Thys

Egyértelmű sikernek értékelte a találkozót Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója is, aki szerint a tagállamok fontos részletkérdésekben jutottak megállapodásra.

"Konkrét ötletekre konkrét válaszok születtek, amelyek segíthetnek a helyzet kezelésében" - mondta.

Végre történt valami

Angyal Ágnes kiemelte: idén április óta (amikor több mint 800-an vesztek a Földközi-tengerbe egy Líbiából Európába tartó hajón) bár több javaslatcsomag is napvilágot látott, ebből igazán a kvótarendszer volt az egyedüli, amely a megvalósítás fázisáig jutott.  A mostani döntések tehát szerinte mindenképp előrelépésnek tekinthetők.

Sok minden megvalósult az uniós csúcson dr. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense szerint is. A külpolitikai szakértő ezt biztatónak ítélte, de ő is egyetértett abban, hogy a probléma súlyossága miatt ennyi nem lesz elég.

A határvédelem módja a tagállamok szuverén döntése. Magyarország például kerítést építFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Sokat számít a pénz

Gálik Zoltán szerint az uniós tagállamok azt mindenképpen jól felismerték, hogy a kvótákon kívül más dimenziói is vannak a helyzet megoldásának. Az egymilliárd eurós pénzügyi támogatásból például javíthatnak a menekülttáborokban élők életfeltételein,  és Szíria megsegítése is elengedhetetlen.

Orbán Viktor javaslatáról, a Görögország határait védő közös európai haderőről Gálik szerint ugyanakkor azért nem lehetett tárgyalni, mert a határvédelem minden tagállam szuverén döntése.  (Magyarország is ezért építhet kerítést.) Ráadásul a görög szigetek esetében az sem világos, mit jelent a határvédelem, hiszen a tenger ilyen esetben teljesen mást jelent, mint a szárazföld.

De akkor most mi lesz?

A legfontosabb kérdés most az, hogy mi jön ezután, és a most elfogadott intézkedések mennyire fogják segíteni a menekülteket és a tagállamokat.

Angyal Ágnes szerint az uniós csúcson elfogadott intézkedések önmagukban nem oldják meg a krízist, de egy közös és egységes rendszer kidolgozása felé mutatnak.

A menekültválságot a kapukon kívül kell megoldaniForrás: MTI/Balogh Zoltán

„A hotspotok például valóban felgyorsíthatják majd az eljárási folyamatot” – mondta Angyal Ágnes.

Gálik Zoltán a feladatok között említette, hogy hosszú távon stabilizálni kell a helyzetet Szíriában, valamint a török kormánnyal is együttműködést kell kialakítani. A törökök azonban ezért cserébe valószínűleg kedvezményeket kérnek majd az Európai Uniótól.

Beindult a gépezet

Az már most biztos, hogy a csütörtöki csúcs végre beindította az EU eddig lassan zakatoló gépezetét. A következő miniszterelnöki találkozót október 15-én tartják, előtte pedig a török elnök is Brüsszelbe látogat. Novemberben elkezdik felállítani a hotspotokat Görögországban és Olaszországban, ha pedig ez megvan, akkor el is kezdődhet a menekültáthelyezés. Angela Merkel a berlini parlamentben pedig már most arról beszélt, hogy mindezt állandó gyakorlattá kell tenni.

Az uniós csúcstalálkozó legfontosabb tanulsága mégis talán az, hogy Brüsszel felismerte, a menekültválságot az unió területén kívül kell megoldani.  A hotspotok, a hatalmas pénzügyi támogatás, a tárgyalások Törökországgal - és akár Szíriával - mind-mind erre utalnak.

A már érkezetteket el lehet ugyan osztani, az úton lévőknek pedig humanitárius segítséget kell nyújtani, de a lényeg mégis az, hogy valahogy távol tartsák a menekülteket az uniótól - és ebben az összes tagállam egyetért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK