A legfrissebb adatok szerint 717 zarándok halt meg egy tülekedésben csütörtökön Minában, a muszlim szent város, Mekka közelében - közölte a szaúd-arábiai polgári védelem. A sérültek száma mintegy 805 az új adatok szerint.

Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a Mekkától öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot.

Pánik a tömegben

A katasztrófát az okozta, hogy egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot.

220 emberen már nem sikerült segíteniForrás: AFP

Mekka az iszlám legszentebb városa, a vallásalapító Mohamed próféta időszámításunk szerint 570-körüli születésének helyszíne. A hívők a világ minden táján Mekka irányába fordulva imádkoznak. A városközpontban álló nagymecsetben áll a Kába-kő, amely a vallás szerint azt a helyet jelzi, ahol Isten vizet fakasztott a sivatagból, hogy megmentse Ábrahám és Hagar fiát, Ismáelt a szomjhaláltól. A zarándoklat egyik fontos részét alkotja a Kába-kő körbejárása.

Áldozatok között muszlim zarándokok és mentők a Mekkától 5 km-re délkeletre fekvő MinábanForrás: MTI/AP

Évente több millió zarándok érkezik Mekkába, a legtöbben az országon kívülről. A csütörtökihez hasonló balesetek nem mennek ritkaságszámba, az eddigi legnagyobb tragédia 1990-ben történt, akkor egy alagútban kitört pánik során több mint 1400 ember vesztette életét.

Áldozatok között muszlim zarándokok és mentők a Mekkától 5 km-re délkeletre fekvő Minában 2015. szeptember 24-én, miután legalább kétszázhúsz halálos áldozatot követelő tülekedés volt a mekkai zarándoklaton, a haddzson (MTI/EPA/Ahmed Joszri)Forrás: MTI/EPA/Ahmed Joszri

Bővítik a nagymecsetet

A városba érkező tömegek növekedése miatt kibővítik a nagymecsetet és környékét. A legutóbbi baleset éppen az építkezéssel hozható összefüggésbe, szeptember 11-én ugyanis a nagymecsetre zuhant egy hatalmas daru, több mint száz ember halálát okozva. A balesetnek közel négyszáz sebesültje volt.