Tűzparancs a kőhajigálók ellen Izraelben

2015.09.25. 07:08

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet csütörtök esti ülésén szigorú intézkedéseket hagyott jóvá az erőszakos zavargások résztvevői ellen. Az új tűzparancs szerint a biztonságiak nemcsak akkor használhatnak éles lőszert, ha őket fenyegeti közvetlen életveszély, hanem akkor is, ha egy másik ember kerül hasonló helyzetbe – értesült a közszolgálati rádió. 

A tíztagú biztonsági kabinet az egyhangúlag megszavazott új rendeletben engedélyezte a köveket és Molotov-koktélokat dobó, és ezzel izraeliek életét veszélyeztető, palesztin fiatalok ellen az éleslőszer használatát, és négy évben határozta meg a testi épséget veszélyeztető, nagykorú rendbontókra kiszabható minimális börtönbüntetést.

A kiskorúak elzárást kaphatnak

A 14–18 év közötti kiskorúakat elzárással és bírsággal, a 12–14 éves elfogottak szüleit megemelt összegű bírsággal büntetik. A kiskorú rendbontók szülei nem kaphatnak családi pótlékot. A 12 év alattiak szüleire is pénzbüntetést rónak, az összeget azonban visszakaphatják, ha gyerekük egy évig nem követ el kihágást.

Ami a nagykorúakat illeti – a legfőbb ügyész, Jehuda Weinstein javaslatára –, a legalább négyéves büntetés kiszabása nem lesz kötelező, de az ítéletben rögzíteni kell az attól való eltérés okait. Weinstein ellenezte az éleslőszer alkalmazását is, amikor vasárnap tárgyalt Benjamin Netanjahu kormányfővel. Hangsúlyozta, hogy elégséges intézkedés az utóbbi időben a rendőrök számára jóváhagyott, 22-es kaliberű mesterlövészpuska, mert az képes ártalmatlanná tenni a kődobálókat, miközben nem annyira életveszélyes, mint a nagyobb kaliberű lőfegyverek.

Az ellenzék ellenezte

A parlamenti ellenzéket és a szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Hercog élesen bírálta az új döntéseket. Kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu kormányfő "túl későn túl keveset" tesz. Szerinte a miniszterelnök ismét a lapok főcímeit készíti tettek helyett, és a biztonsági erőknek elég eszközük van a rendbontók ellen.