A magyar kormány ellen tüntettek Dániában

Danish people protest against Hungary Hungary Denmark protest VIOLENCE Refugees SQUARE FORMAT
COPENHAGEN, DENMARK - SEPTEMBER 24 : People in Copenhagen protest against the violence that refugees are facing in Hungary on September 24, 2015. Recep Yasar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hagyjanak fel a menekültek kriminalizálásával – ez volt a fő mondanivalója annak a tüntetésnek, amit a koppenhágai magyar követség előtt tartottak. A szervezők 1200 résztvevőt vártak, de csak elenyésző részük jelent meg. Szerintük a rossz idő is közrejátszhatott.
Vágólapra másolva!

A menekültekkel való magyarországi bánásmód ellen tüntettek csütörtökön a koppenhágai magyar nagykövetség előtt – értesült az Origo. A demonstráció résztvevői kerítést húztak az épület elé, hogy aztán átszakítsák. Akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy Magyarország engedje be a migránsokat az országba, vagy ahogy Mille Stockner, a tüntetés egyik kezdeményezője kérdésünkre megfogalmazta: hagyjanak fel a kínzás és a bombák elől menekülők kriminalizálásával és az ellenük folytatott erőszakos fellépéssel.

A határnyitásért is tüntettek Forrás: Anadolu Agency/Recep Yasar

Gyér érdeklődés

Ugyan a Facebookon meghirdetett eseményre 1200 visszaigazolás érkezett, több forrásunk is arról számolt be, hogy

50-nél biztosan nem voltak többen, vagyis minden 24. embernek sikerült csak elmennie

– a dán sajtóban emiatt hiába keresünk bármilyen híradást az eseményről. Mille Stockner azt mondta, nem csalódott emiatt, mert mostanában sok tüntetés van a migráció miatt Dániában, a magyar követség pedig a városközponton kívül esik. Ráadásul rossz idő volt. Úgy tudjuk, a tüntetőkkel a magyar diplomaták közül senki nem érintkezett.

Magyar feliratok is megjelentek Forrás: Anadolu Agency/Recep Yasar

A dán kormányt is támadják

Mille Stockner egyébként jelezte: nemcsak a magyar, hanem a dán kormány menekültpolitikáját is kifogásolják, és aggodalommal nézik a nacionalizmus terjedését szerte a kontinensen.

Koppenhága, hasonlóan Budapesthez, külföldi lapokban feladott újsághirdetésekkel informálja a Dániába tartókat az ottani szabályokról, a dán hatóságok pedig szeptember elején felfüggesztették a Németország és Dánia közötti vonatközlekedést. Ezt kifogásolandó Stocknerék létrehozták az Üdvözöljük a menekülteket mozgalmat, amelynek már majdnem 30 ezer követője van, céljaik propagálására pedig már több mint 300 ezer dán koronát (nagyjából 12,7 millió forintot) költöttek.