Szombatig feloldják a határzárt a horvátok

2015.09.25. 16:47

Zoran Milanovic horvát kormányfő közölte, "munkatársaival intenzíven dolgozik azon", hogy szombatig feloldják a horvát-szerb határzárat. 

A horvát kormányfő kijelentette, hogy Horvátország nem diszkriminálta Szerbiát, az intézkedések a horvát kamionosokra is vonatkoztak.

Milanovic hozzátette, viszont Szerbia, amely nem tagja az Európai Uniónak, nem működik úgy, mint egy állam, hiszen a területén ellenőrzés nélkül áramlanak át emberek, és diszkriminálja a horvát kamion- és áruforgalmat.

"Lehet, hogy a mi intézkedéseink túl kemények voltak, de nemzeti érdekeinket és határainkat védtük a felügyelet nélkül áramló migránsáradattal szemben, amely Szerbián keresztül érkezik Horvátországba" - jelentette ki.

Menekültek a szerb-horvát határonForrás: AFP/Alexa Stankovic

Zoran Milanovic szerint a nemzeti érdek mindig előnyt élvez az üzleti érdekkel szemben.

"Azok az érdekvédelmi szervezetek, továbbá kisebb magánérdekeltségű cégek, amelyek úgy tesznek, mintha nem Horvátországban élnének, amelyeknek az volt a legfontosabb, hogy ne érje őket 10 vagy 50 ezer eurós kár, amelyet holnap bepótolhattak volna, nem voltak lojális állampolgárai ennek az országnak" - szögezte le.

A miniszterelnök megismételte korábbi nyilatkozatait is, miszerint

Belgrád és Budapest összefogott Zágráb ellen.

A hirtelen jött horvát engedékenységet az is befolyásolhatta, hogy az Európai Bizottság (EB) pénteken azonnali magyarázatot követelt Horvátországtól a szerb-horvát határon létesített határzár elrendelése miatt.

Maja Kocijancic, a bizottság szóvivője szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

A szóvivő megismételte az EB álláspontját, miszerint a határok lezárása nem megoldás, továbbá, hogy 

a menekültválságot "kollektívan és regionálisan" kell kezelni,

és ez nem lehet "aránytalan és diszkriminatív hatással a kereskedelemre és a forgalomra".

Összeugrottak a határzár miatt

Zágráb a menekültválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba.

Gyerekét cipelő nő a szerb-horvát határonForrás: AFP/Armend Nimani

Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte, abban a pillanatban, ahogy a horvát fél megnyitja a határt, Belgrád is visszavonja az ellenlépéseket.