Szombatig feloldják a határzárt a horvátok

Szerbia, Horvátország, szerb-horvát határ, migráns, menekült
A woman carries her child, as migrants and refugees walk on a dirt road towards the Serbia-Croatia border, near the western-Serbia town of Sid, on September 20, 2015. Hungary on September 20 reopened its main border crossing with Serbia, whose closure led thousands of migrants to surge into Croatia and resulted in the shunting of the desperate flood of humanity from one country to another. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Zoran Milanovic horvát kormányfő közölte, "munkatársaival intenzíven dolgozik azon", hogy szombatig feloldják a horvát-szerb határzárat. 
Vágólapra másolva!

A horvát kormányfő kijelentette, hogy Horvátország nem diszkriminálta Szerbiát, az intézkedések a horvát kamionosokra is vonatkoztak.

Milanovic hozzátette, viszont Szerbia, amely nem tagja az Európai Uniónak, nem működik úgy, mint egy állam, hiszen a területén ellenőrzés nélkül áramlanak át emberek, és diszkriminálja a horvát kamion- és áruforgalmat.

"Lehet, hogy a mi intézkedéseink túl kemények voltak, de nemzeti érdekeinket és határainkat védtük a felügyelet nélkül áramló migránsáradattal szemben, amely Szerbián keresztül érkezik Horvátországba" - jelentette ki.

Menekültek a szerb-horvát határon Forrás: AFP/Alexa Stankovic

Zoran Milanovic szerint a nemzeti érdek mindig előnyt élvez az üzleti érdekkel szemben.

"Azok az érdekvédelmi szervezetek, továbbá kisebb magánérdekeltségű cégek, amelyek úgy tesznek, mintha nem Horvátországban élnének, amelyeknek az volt a legfontosabb, hogy ne érje őket 10 vagy 50 ezer eurós kár, amelyet holnap bepótolhattak volna, nem voltak lojális állampolgárai ennek az országnak" - szögezte le.

A miniszterelnök megismételte korábbi nyilatkozatait is, miszerint

Belgrád és Budapest összefogott Zágráb ellen.

A hirtelen jött horvát engedékenységet az is befolyásolhatta, hogy az Európai Bizottság (EB) pénteken azonnali magyarázatot követelt Horvátországtól a szerb-horvát határon létesített határzár elrendelése miatt.

Maja Kocijancic, a bizottság szóvivője szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

A szóvivő megismételte az EB álláspontját, miszerint a határok lezárása nem megoldás, továbbá, hogy

a menekültválságot "kollektívan és regionálisan" kell kezelni,

és ez nem lehet "aránytalan és diszkriminatív hatással a kereskedelemre és a forgalomra".

Összeugrottak a határzár miatt

Zágráb a menekültválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba.

Gyerekét cipelő nő a szerb-horvát határon Forrás: AFP/Armend Nimani

Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte, abban a pillanatban, ahogy a horvát fél megnyitja a határt, Belgrád is visszavonja az ellenlépéseket.