Menekültek otthona lehet az amstetteni rém háza

HORIZONTAL A youth takes a photo on with his cellular telephone in front of the house of Josef Fritzl, an Austrian father who is charged with sequestering and raping his daughter in a cellar for 24 years, in Amstetten on March 16, 2009. Fritzl pleaded gui
Le akarták rombolni az épületet
Vágólapra másolva!
Josef Fritzl, az osztrák rém házára nincs vevő. Fritzl 24 éven keresztül tartotta fogságban az épületben és folytatott vérfertőző viszonyt lányával, Elisabeth-el. "Viszonyukból" hét gyermek született, akik közül hármat Fritzl és felesége nevelt, egy a születés után meghalt, míg három gyermek anyjukkal együtt a pincében szenvedett, melyet egyetlen pillanatra sem hagyhattak el.
Vágólapra másolva!

A szörnyű bűntényre 2008-ban derült fény, Fritzl jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A ház azóta üresen áll, a rém felesége és gyermekei új életet kezdtek másutt.

Josef Fritzl Forrás: AFP/Robert Jaeger

Nincs vevő

Walter Anzböck, a Fritzl-vagyon megbízott gondnoka a sajtónak elmondta, hogy a házra nincs vevő, ezért jelenleg az a terv, hogy az önkormányzat segítségével nyolc lakást alakítanak ki benne. A ház ára 200 000 euro, ugyanakkor – nem meglepő módon – senki nem akarta megvásárolni az ingatlant, még akkor sem, ha az irányár a piaci árnál jóval alacsonyabb. A ház pincéjét, ahol Elisabeth és gyermekei raboskodtak, kiszabadulásuk után betonnal töltötték föl, hogy az ne váljon turista látványossággá. 2011-ben még arról volt szó, hogy lerombolják az épületet, de ez elmaradt.

Le akarták rombolni az épületet Forrás: AFP/Samuel Kubani

60 menekült kerülne ide

Az ügyvéd jelenleg az osztrák Vöröskereszttel egyeztet arról, hogy a lakásokba hatvan menekült költözhetne be. A tervvel a helyi önkormányzat is egyetért, miután nem szeretné, hogy a ház üresen álljon és az erre járók meg-megálljanak az üres ház előtt.

Konténereket rendeltek

Az önkormányzatnak az osztrák kormány döntése alapján 150 menekültet kell majd a jövőben elhelyeznie, az ehhez szükséges konténereket már meg is rendelték. Ursula Puchebner polgármester érdekesnek találta a tervet és bízik abban, hogy az ügyvéd és az önkormányzat menekültkoordinációs irodája, a Vöröskereszt részvételével egyetértésre jut a menekültek elszállásolásában és a ház hasznosításában.