Josef Fritzl, az osztrák rém házára nincs vevő. Fritzl 24 éven keresztül tartotta fogságban az épületben és folytatott vérfertőző viszonyt lányával, Elisabeth-el. "Viszonyukból" hét gyermek született, akik közül hármat Fritzl és felesége nevelt, egy a születés után meghalt, míg három gyermek anyjukkal együtt a pincében szenvedett, melyet egyetlen pillanatra sem hagyhattak el.

A szörnyű bűntényre 2008-ban derült fény, Fritzl jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A ház azóta üresen áll, a rém felesége és gyermekei új életet kezdtek másutt. 

Josef FritzlForrás: AFP/Robert Jaeger

Nincs vevő

Walter Anzböck, a Fritzl-vagyon megbízott gondnoka a sajtónak elmondta, hogy a házra nincs vevő, ezért jelenleg az a terv, hogy az önkormányzat segítségével nyolc lakást alakítanak ki benne. A ház ára 200 000 euro, ugyanakkor – nem meglepő módon – senki nem akarta megvásárolni az ingatlant, még akkor sem, ha az irányár a piaci árnál jóval alacsonyabb. A ház pincéjét, ahol Elisabeth és gyermekei raboskodtak, kiszabadulásuk után betonnal töltötték föl, hogy az ne váljon turista látványossággá. 2011-ben még arról volt szó, hogy lerombolják az épületet, de ez elmaradt.

Le akarták rombolni az épületetForrás: AFP/Samuel Kubani

60 menekült kerülne ide

Az ügyvéd jelenleg az osztrák Vöröskereszttel egyeztet arról, hogy a lakásokba hatvan menekült költözhetne be. A tervvel a helyi önkormányzat is egyetért, miután nem szeretné, hogy a ház üresen álljon és az erre járók meg-megálljanak az üres ház előtt.

Konténereket rendeltek

Az önkormányzatnak az osztrák kormány döntése alapján 150 menekültet kell majd a jövőben elhelyeznie, az ehhez szükséges konténereket már meg is rendelték. Ursula Puchebner polgármester érdekesnek találta a tervet és bízik abban, hogy az ügyvéd és az önkormányzat menekültkoordinációs irodája, a Vöröskereszt részvételével egyetértésre jut a menekültek elszállásolásában és a ház hasznosításában.