Afgán és szír menekültek estek egymásnak Lipcsében

2015.09.25. 12:39

Afgán és szír menekültek közt tört ki tömegverekedés egy lipcsei menekültszálláson. Öt ember megsérül, lehet, hogy késelés is történt. A rendőrség hat embert vett őrizetbe. A német menekültszállások túlzsúfoltak, a német pszichoterapeuták szövetségi kamarája szerint a menekültek közel fele poszttraumás stressz szindrómában szenved.

Tömegverekedés volt egy menedékkérőket befogadó szálláson a németországi Lipcsében, a szeptember 24-én, csütörtök este történt összecsapásban nagyjából százan vettek részt. A Leipziger Volkszeitung (lvz) című helyi lap online kiadásában pénteken megjelent beszámoló szerint afgán és szír menedékkérők vitájából lett verekedés. A konfliktus ugyan "vallási érzékenységek" körül alakult ki, de nincs összefüggésben a vasárnapig tartó muzulmán áldozati ünneppel - írta az lvz.

Öten megsérültek

A verekedésben öt ember sérült meg, köztük a Német Vöröskereszt (DRK) egy munkatársa. Egy ember a hasán szenvedett sérülést. A lipcsei rendőrség szóvivője elmondta: a verekedés valószínűleg úgy kezdődött, hogy valaki késsel fenyegetőzött, azt viszont még nem tudni, hogy történt-e valóban késelés. A rendőrség hat embert vett őrizetbe.

40 rohamkocsival vonult a rendőrség

A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy a rendőrség 40 rohamkocsival vonult ki a helyszínre, a lipcsei nemzetközi vásár egyik pavilonjához, amelyben több mint 1800 menedékkérőt helyeztek el, köztük nagyjából 900 szír és 250 afgán állampolgárt. Miután a rendőrök szétválasztották a verekedőket, az afgánok megtagadták, hogy visszamenjenek a szállásra, és a csarnok előtt, a szabadban töltötték az éjszakát.

Zsúfoltak a szállások

Az átmeneti szálláson hétfőn is volt egy kisebb összetűzés, akkor irániak és marokkóiak csaptak össze. Németországban az utóbbi évtizedek legerősebb menekülthulláma miatt szinte mindenhol zsúfoltak a menedékkérők szállásai, és nem először fordult elő tömegverekedés. Szakértők szerint az elhelyezés nem megfelelő körülményei és a menedékkérők nehéz élethelyzete révén akár apróságok miatt is könnyen alakulhat ki heves konfliktus.

Kezelésre szorulnának

A német pszichoterapeuták szövetségi kamarájának (BPtK) becslése szerint a németországi menedékkérők 40 százaléka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű szorongásos zavartól szenved a hazájában vagy menekülés közben átélt megrázkódtatások miatt, de csupán körülbelül 5 százalékuk részesül pszichoterápiás kezelésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK