Több német és osztrák lap is a magyar menekülthelyzettel foglalkozott szombati kommentárjában. A Die Presse szerint Orbán Viktornak sajnos igaza van, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig úgy látja: a kerítés nem szép, de nem helytelen. 

A magyar kormány menekültpolitikájáról közölt elemzést szombati számában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Nem szép, de nem helytelen

A Nem szép, de nem helytelen címmel, Magyarország kerítése és Orbán egyoldalúsága alcímmel megjelent írásában Stephan Löwenstein kiemelte: amikor Orbán Viktor erkölcsi imperializmust vet Angela Merkel német kancellár szemére, akkor a hazai közönségnek is szól.

Orbán Viktor megosztja a nemzetközi közvéleménytForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerző szerint a magyar kormányfőnek a menekültvita más vonatkozásait tekintve is voltak belpolitikai céljai. Ezek között a "sugalmazó" kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultációt említi.

Téves felfogás

A FAZ szerzője hozzátette: Németországban az a felfogás alakult ki, hogy Orbán populista módon kezeli a menekültkérdést. Ez azonban téves felfogás, mert a kormányfő tevékenysége korántsem annyira szilárd alapozású és következetes, mint ahogyan azt láttatni szeretné. A megbotránkozást kiváltó intézkedései már régóta hangoztatott meggyőződéséből fakadnak, és nem igazolják a vele és kormányával szemben megfogalmazott súlyos vádakat, az összevetés a nemzeti szocializmus korszakával pedig képtelenség – írta a FAZ.

A röszkei határátkelőnél történtekkel kapcsolatban hozzátette: a Németországban sugárzott képeken legtöbbször nem mutatják meg, hogy a vízágyú és a könnygáz nem békés tüntetők ellen irányult, hanem egy olyan tömeg ellen, amelyből köveket és betondarabokat dobáltak, aminek következtében két tucat rendőr megsérült.

Sajnos igaza van

Magyarországról írt kommentárt a Die Presse című osztrák lap is, Orbánnak sajnos igaza van címmel. Ebben azt írják, Bécs pozíciója nem tartható, hiszen nem lehet egyszerre irgalmas szamaritánust játszani, és egyúttal tízezreket átjuttatni Németország fele.

A szerző, Rainer Nowak úgy véli, hogy Ausztria az uniós jogot ugyanúgy megszegi, mint Magyarország, csak mindezt elegánsabban teszi. Úgy látja, hogy Ausztria nem maradhat örökké az a hely, ahol a menekültek útközben meguzsonnáznak. Vagy valóban lezárulnak a határok, ez rövid távon az uniónak kevésbé, azonban a balkáni államokban lévő menekülteknek katasztrófa lenne, vagy felkészül az ország arra, hogy pénzt, iskolát, infrastruktúrát és a szociális ellátásokat más kultúrából származó emberekkel megosszon - írja a cikk szerzője, aki szerint természetesen van középút, azonban valamilyen irányba el kell mozdulni.

Aláássa a demokráciát

A Der Standard című osztrák liberális lap online felületén megjelent véleménycikk szerint viszont a magyar miniszterelnök arra akarja használni a menekültkérdést, hogy megerősítse a tekintélyelvű hatalmát, és az egész unióban aláássa a liberális demokráciát.

Hans Rauscher szerint Orbán csupán úgy tesz, mintha összezavarodna az uniós szabályoktól, mindezt pedig azért, hogy a hibáját másra tudja áthárítani. A szerző szerint Orbán nem tartja be a schengeni és a dublini szabályozást, hiszen először a menedékkérőket teljesen távol akarta tartani, mikor ez nem sikerült, akkor rosszul bánt velük, majd továbbküldte őket Ausztria irányába.

A cikk szerint az uniós szabályozásnak, vagyis az érkezők regisztrálásának egyáltalán nem tesz eleget Magyarország. Csak arra lehet következtetni, hogy a magyar kormányfő káoszt akar teremteni - írja Rauscher, bár elismeri, hogy Magyarország különösen nehéz helyzetben volt és van jelenleg is.