John Kerryt hibáztatják az elmaradt csúcstalálkozó miatt

John Kerry
John Kerry
Vágólapra másolva!
John Kerry amerikai külügyminiszter néhány hete megakadályozott egy találkozót Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök között - közölte a Háárec című izraeli újság vasárnapi számában.
Vágólapra másolva!

Palesztin és izraeli illetékesek is megerősítették a lapnak az amerikai diplomácia közbelépését, de John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint nem pontosak a beszámolók részletei. A palesztin elnök hétfőn Párizsban négy nyugállományba vonult egykori izraeli nagykövettel találkozott, akik elmondták: Mahmúd Abbász az elmúlt hetekben kifejezte szándékát egy találkozóra Netanjahuval, de azt állította, hogy azt megakadályozta egy "harmadik, nem izraeli tényező".

Találkozót sürgetnek

A lap szerint az izraeli kormányfő már hetek óta számos csatornán sürgetett találkozót Abbásszal a békefolyamat felélesztésére, mert tart a nemzetközi javaslatoktól, az erőszak újjáéledésétől, valamint attól, hogy Abbász az ENSZ-közgyűlésen szeptember végén felmondja az 1993-as oslói palesztin-izraeli egyezményt vagy annak bizonyos pontjait.

John Kerry Forrás: AFP/Dominick Reuter

A palesztin elnök készségét jelezte egy közvetítőnek az esetleges találkozóval kapcsolatban, de közölte, hogy ezt előbb meg kell beszélnie John Kerryvel. Az amerikai külügyminiszter a palesztin és az izraeli illetékesek szerint egyöntetűen a csúcs lemondását kérte, illetve azt, hogy várjanak vele, amíg ő és Abbász találkoznak az ENSZ New York-i közgyűlésén. Palesztin források szerint az amerikai külügyminiszter azért akadályozta meg a találkozót, mert személyesen akart közvetíteni a tárgyalásokon.

Személyes közvetítést akarhatott

Izraeli oldalon úgy vélik, Kerry válaszának az volt az oka, hogy az iráni nukleáris egyezmény amerikai kongresszusi elfogadtatásán dolgozott, és nem volt ideje a palesztin-izraeli viszály ügyeire. Amerikai források kétségbe vonják a történtek palesztin változatát, azt állítván, hogy ezzel az Egyesült Államokra akarják hárítani a felelősséget Abbász ódzkodásáért egy személyes találkozótól Netanjahuval.

Másfél éve nem tárgyalnak

Az amerikai közvetítéssel folytatott izraeli-palesztin béketárgyalások legutóbbi fordulója kilenc hónapig tartó eredménytelen egyezkedés után kölcsönös vádaskodások kíséretében 2014 áprilisában szakadt meg.