Politikai földindulás Felső-Ausztriában

2015.09.27. 21:17

Politikai földindulást is okozhat, hogy a Szabadságpárt második lett a felső-ausztriai tartományi választáson. Elemzők szerint Heinz-Christian Strache erősödése a menekültválságnak köszönhető. 

A szavazatok nyolcvan százalékának megszámlálása után egyértelmű: eddig is kormányzó Néppárt nyerte a felső-ausztriai tartományi választásokat 36%-os eredménnyel, a Szabadságpárt 15%-ról 30%-ra növelte szavazóinak arányát, ezzel koalíciós kényszert és minden valószínűség szerint politikai földindulást okoz.

Heinz-Christian Strache pártja soha nem látott magasságokban járForrás: AFP/Dieter Nagl

Nem lesz meg a többség

Miközben a zöldek valamelyest növelték a megszerzett szavazataik számát, a Néppárt 10%-os visszaesésével az eddig kormányzó konzervatív-zöld koalíciónak nincs többsége a tartományi parlamentben. A szociáldemokraták eközben 25%-ról 18-ra csökkentek, elemzők szerint az elvesztett szavazóik jelentős része a Szabadsápártra szavazott.

Az eredmény matematikailag mindenféle koalíciót lehetővé tesz, ám az első elemzői vélemények a legnagyobb esélyt a néppárti-szabadságpárti koalíciónak adják, amivel Heinz-Christian Strache pártja tovább erősítheti az önbizalmát.

Aggódhat a kancellár

Felső-Ausztria kormányzója, a győztes, néppárti Josef Pühringer első reakciója az volt, hogy minden „szabad szemmel látható” párttal leülnek előzetes koalíciós egyeztetésre. Bármilyen megállapodás azonban csak október 11-e után, a városi önkormányzati választások után várható.

Werner Faymann aggódhatForrás: AFP/Thierry Charlier

Elemzők szerint Faymann kancellár és a – mellesleg Felső-Ausztriából származó – Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár is aggódhat: a választás jelentősen erősíti Strache pozícióit, aki immár “hivatalosan” is kancellári kihívóvá vált a három év múlva esedékes országos parlamenti választásokra.

Menekültválság hatása

Az eredmény egyértelműen a menekültválságnak, a választói félelmeknek, valamint a Szabadságpárt jó mozgósításának köszönhető. Az emberek félnek és dühösek a koalícióra a bizonytalankodásért: az Európai Unió politikai hibáit, Magyarország bezárkózását és a menekültek áradatát is a szociáldemokrata-néppárti koalíció nyakába varrják.

Az elemzők azt is valószínűsítik, hogy a felső-ausztriai eredmények miatt Bécsben ismét megerősödik majd a szabadságpárti kormányzástól való félelem, ez viszont az osztrák fővárost irányító Szociáldemokrata-Néppárti koalíciónak segíthet.

Koalíciós feszültségek

A vasárnapi eredmény után ugyanakkor nem lehet kizárni azt sem, hogy Bécsben a Szabadságpárt lesz a legerősebb politikai erő. A politikai földindulást nem csupán az esetlegesen Felső-Ausztriában kormányzati szerephez jutó Szabadságpárt jelenti, hanem az is, hogy a Néppárt keményebb politika felé mozdul a menekültügyben, ami előrevetíti az országos koalíciós feszültségeket a szociáldemokratákkal.

Az országos választások még messze vannak, a következő megmérettetés a városi választásokon és legfőképpen Bécsben lesz, október 11-én.