Hitler szülővárosában is tarolt a szélsőjobb

Vágólapra másolva!
A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt nagyon simán győzött Braunau am Innben. 1889-ben ebben a városban született Adolf Hitler.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a szavazatok 36,81 százalékával győzött Braunau am Innben a vasárnapi felső-ausztriai tartományi választáson. Az osztrák határváros arról híres, hogy 1889-ben itt született Adolf Hitler, német diktátor.

A vasárnapi választás végeredménye Barunau am Innben a bal oldali ábrán látható. Középen a 2009-es tartományi, jobboldalon a 2013-as parlamenti voksolás végeredménye látható Forrás: wahl.land-oberoesterreich.gv.at

Az osztrák városban a szabadságpártot az Osztrák Néppárt (ÖVP) követte 27,41 százalékkal. A szociáldemokraták 20,78 százalékot értek el, míg a Zöldek 11,01 százalékot. Érdekesség, hogy az osztrák kommunisták csak 48 szavazatot kaptak a városban.

Braunau am Innben nagyon simán győzött az FPÖ Forrás: Origo

Erre számítanak

A vasárnapi felső-ausztriai tartományi választáson az FPÖ megduplázta szavazóinak számát, és ezzel a második legnagyobb párttá vált, míg a néppárt és a szociáldemokraták is sokat vesztettek.

Az eddig kormányzó néppárti-zöld koalíciónak nincs már többsége a tartományi parlamentben,

így a győztes néppártnak új koalíciós partner után kell néznie. Az elemzők a néppárti-szabadságpárti koalíciót tartják a legvalószínűbbnek, de van esélye egy néppárti-szociáldemokrata együttműködésnek is.