Kormányon marad Ponta

2015.09.29. 14:16

Bizalmatlansági indítvánnyal sem sikerült leváltania a román jobbközép ellenzéknek Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt. A magyar párt támogatta a kormánybuktatási kísérletet. Az ellenzék a kormányfő korrupciós ügyére hivatkozva kezdeményezte a miniszterelnök leváltását.

A bíróság elé állított kormányfő az egész nemzetet kompromittálja, és mérhetetlen károkat okoz Románia megítélésének - ezzel indokolta a legerősebb romániai ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Victor Ponta elleni bizalmatlansági indítvány benyújtását. Az indítvány szerint volt már rá eset, hogy "külföldi miniszterek gúnyt űztek román kollégáikból a vádlottak padján ülő kormányfő miatt". Pontát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) helyezte vád alá több bűncselekmény gyanúja miatt.

A PNL úgy véli, nem írhat alá jogszabályokat egy olyan kormányfő, akit többrendbeli okirat-hamisítással vádolnak.

Szerintük nem lehet Románia költségvetését egy olyan miniszterelnökre bízni, akit pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel állítottak bíróság elé. Az ellenzéki párt felszólította a koalíciós pártok vezetőit, hogy határolódjanak el Pontától, ne váljanak "bűntársaivá".

Ponta: Mások is gyanúsítottak

Ponta azt mondta a parlamentben, hogy a PNL képviselőinek nincs erkölcsi alapjuk az ő leváltását kezdeményezni, mert sok ellenzéki politikust is korrupcióval gyanúsít az igazságszolgáltatás. Szerinte a PNL nem képes "igazi ellenzéki pártként" a kormány tevékenységét bírálni és alternatív programot felmutatni, hanem azt várja, hogy az ügyészek kaparják ki számára a gesztenyét.

Victor PontaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A kormánykoalíció pártjai kiálltak Ponta mellett, a kormányoldal törvényhozói nem is vettek részt a titkos szavazáson. A bizalmatlansági indítványt végül 207 törvényhozó szavazta meg. A kormány leváltásához 275 voksra lett volna szükség.

A magyarok kormányt váltanának

Az ellenzék kormánybuktatási indítványát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói viszont támogatták.

Kelemen Hunor, a párt elnöke azt mondta a parlamentben, hogy az RMDSZ a kormány ellen szavaz. A szövetség elnöke egyebek mellett azt állította: a Ponta-kabinet leállította a beruházásokat, és egymás ellen uszított társadalmi csoportokat. Kelemen Hunor azt is mondta, hogy reméli, a hatalom nem fogja az RMDSZ szavazóit büntetni, amiért a magyar törvényhozók megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK