Meglepettnek tűnik Orbán Obama mellett

2015.09.29. 20:00

Barack Obamával is találkozott Orbán Viktor, aki az ENSZ terrorizmussal foglalkozó ülésére látogatott el New Yorkba. A magyar miniszterelnök világméretű választ vár a menekültválságra, és nem szeretné, hogy a krízis miatt iszlámellenes hangulat alakuljon ki Európában. 

Barack Obamával fényképezkedett Orbán Viktor a New York-i Palace Hotelben, a magyar miniszterelnök meglepettnek, talán döbbentnek is tűnik a fotón.

Orbán az ENSZ ülésén találkozott az amerikai elnökkel – utoljára három éve volt példa arra, hogy Obama személyesen fogadta a kormányfőt. 

Orbán Viktor találkozott az Obama házaspárralForrás: MTI/Mti/ Fehér Ház / Lawrence Jackson

Világméretű válasz

Világméretű probléma a migrációs válság, ezért a válasznak is globálisnak kell lennie – többek között erről tárgyalt kedden Orbán Viktor és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, az ENSZ terrorizmussal foglalkozó értekezlete után. 

Orbán és esz-Szíszi szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy Európában iszlámellenesség alakuljon ki a menekültek tömeges érkezése miatt. 

Nem a hittel van baj

Orbán Viktor a megbeszélés során azt is hangsúlyozta, hogy nem az iszlám hit a probléma, hanem a tömeges és illegális migráció – idézte a miniszterelnök szavait Havasi Bertalan szóvivő. 

Orbán Viktornak nem az iszlám hittel van gondjaForrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Viszlát Kairóban

Az egyiptomi elnök a tárgyaláson kairói látogatásra hívta meg Orbánt, és egyeztettek a közelmúltban Budapesten aláírt megállapodásokkal kapcsolatban. 

Orbán Viktor miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel (jobbra) tárgyalt New Yorkban, szeptember 29-énForrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Kell az erősítés

A magyar kormányfő esz-Szíszi mellett cseh kollégájával is találkozott a New Yorkban. Havasi Bertalan elmondása szerint Orbán Viktor és Bohuslav Sobotka egyetértett abban, hogy a V4-ek összetartása kulcsfontosságú a menekültválság idején. A két kormányfő a kölcsönös katonai együttműködés erősítéséről is tárgyalt.