Hamarosan összegyűlik a szaúdi királyi család egy része, és megfoszthatja a hatalomtól a januárban trónra lépett uralkodót – állítja az egyik herceg. Szerinte a családon kívül a szaúdi közvélemény is elveszítette bizalmát a királyban.

Csökkenő olajárak, katonai beavatkozás Jemenben, rossz kormányzás, a mekkai zarándokokkal történt szörnyű baleset kezelése – ez vezette arra a Szaúd-Arábiát alapító Abdulaziz Ibn Szaúd egyik unokáját, hogy követelje a januárban trónra lépett király távozását, ami példa nélkül való az ország történetében.

Együtt a nép és a királyi család

A herceg – akit biztonsági okokból nem nevezett meg a Guardian – elmondta a brit lapnak, hogy Szalmán király uralma a királyi családon és a közvéleményben is nyugtalanságot kelt, ő maga pedig két levelet is írt ez ügyben az elmúlt hetek során.

„A király nincs stabil állapotban, valójában a fia, Mohammed bin Szalmán uralkodik helyette – mondta a herceg. – Ezért négy, talán öt nagybátyám hamarosan összeül, hogy megvitassa a leveleimet. Sok unokaöcsöt is terveznek bevonni, ami megnyitja majd az ajtókat. A második generáció többsége nagyon nyugtalan” – fogalmazott a herceg, aki szerint a közvélemény és a törzsi vezetők is nyomást gyakorolnak rájuk, attól tartva, hogy az uralkodó katasztrófába sodorja az országot.

Szalmán király Barack Obama amerikai elnökkel és a first ladyvel RijádbanForrás: AFP/Saul Loeb

Nem vigyáznak eléggé Mekkára

Mekkában egymás után két tragédia is történt: egy összeomlott daru több mint száz embert ölt meg, a múlt héten pedig hétszáznál több zarándokot tapostak halálra.

Ez a két baleset sokakban felvetette a kérdést, hogy vajon alkalmas-e a szaúdi királyi család az iszlám legszentebb helyének irányítására.

A szaúdi hatóságok ugyan szokás szerint lesöpörnek minden olyan felvetést, amely szerint a kormányzat egyik magas rangú tagja lenne a felelős a tragédiáért – például a libanoni ad-Dijár értesülését, amely szerint a király fiának a konvoja okozta a hétszáznál több ember halálát – a közösségi médiában olvasható bejegyzések szerint a helybéliek már nem hisznek nekik.

Hétszáznál több zarándokot tapostak öszeForrás: MTI/AP

Sokat ártott

Az ország vallási és politikai legitimációja nagyrészt azon alapul, hogy a kormányzat képes a szent helyek fenntartására, és biztonságosan elérhetővé teszi azokat minden muszlim számára.

Mivel Szaúd-Arábiáról nem tesz említést a Koránt – értelemszerűen, hiszen a Szaúd család eredete csak 1744-re vezethető vissza, az országot pedig 1932-ben egyesítették – ez a legitimáció alapvető fontosságú a királyi család számára.

Mohammed bin Szalmán túl fiatal - és túl nagy hatalom összpontosul a kezébenForrás: AFP/Yousef Allan

Túl fiatal

A királyság gazdasági hatalma az olajon alapszik, az olajpolitikát pedig a király a fiával együtt alakítja.

Mohammed bin Szalmán új szereplő a szaúdi politika csúcsán, de a tevékenységét máris súlyos ellenmondások övezik.

Szaúdi mércével nagyon fiatalhivatalosan 33 éves, de a pletykák szerint valójában sokkal fiatalabb –, mégis több fontos posztot betölt, például ő a védelmi miniszter és a gazdaságpolitikát irányító bizottság feje.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség légicsapást mér a síita húszi felkelők egyik katonai létesítményére a jemeni fővárosbanForrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Így többek között ő a felelős a jemeni katonai beavatkozásért, a szaúdiak közül azonban sokan ellenzik, hogy a leggazdagabb arab ország rommá bombázza a legszegényebbet, és ahogy egyre nő az áldozatok száma, úgy erősödnek a bíráló hangok amiatt, hogy a „Forrófejűnek” elkeresztelt herceg valódi katonai stratégia és kivonulási terv nélkül ugrott bele a kalandba.

Kétmillió olvasó

A lázadó herceg levelét már több mint két millióan olvasták. Felszólítja benne az államalapító Ibn Szaúd még életben lévő 13 fiát, hogy egyesítsék erőiket, és fosszák meg a hatalmától a királyt, aztán a királyi család tagjaiból alakítsanak új kormányt.

A levélíró ugyan állítja, hogy a család és a társadalom nagy része mögötte áll, a királyi családnak azonban mindössze egyetlen tagja biztosította támogatásáról a nyilvánosság előtt.