Putyin is bombázhat Szíriában

HORIZONTAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL MEETING PORTRAIT-CLOSE-UP ATTITUDE Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on agriculture in Russia's Rostov region on September 24, 2015. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárta ki hétfőn, hogy orosz harci gépek légi csapásokat hajtanak majd végre Szíriában. A bombázásokkal Bassár el-Aszad elnök hadseregét támogatnák az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.
Vágólapra másolva!

"Gondolkozunk ezen. Semmit nem zárunk ki. De ha cselekednünk kell, azt csakis a nemzetközi normák teljes betartásával fogjuk megtenni" - jelentette ki Vlagyimir Putyin New Yorkban arról, hogy orosz harci repülők fognak-e bombázni Szíriában. Oroszország elnöke az ENSZ Közgyűlés idei ülésszakáról tudósító újságíróknak beszélt a légi csapások lehetőségéről, miután másfél órán át tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel.

Putyin kizártnak nevezte ugyanakkor, hogy országa szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az Iszlám Állam ellen vívott harcokba.

"Ami a szárazföldi csapatokat illeti: orosz beavatkozásról szó sem lehet" - jelentette ki.

Elkerülnék a konfliktust

Sajtóértekezletén az orosz vezető ismét bírálta Obamát és Francois Hollande francia elnököt, akik újra és újra Bassár el-Aszad hatalomból való eltávolítását szorgalmazzák. Azt mondta, hogy ők nem szíriai állampolgárok, ezért nem kell beavatkozniuk egy másik ország vezetőinek kiválasztásába.

A másfél órás, csúcsszintű találkozóról amerikai részről csak Obama elnök kíséretének egy tagja nyilatkozott a sajtónak. Közlése szerint Obama és az orosz elnök megállapodtak, hogy utasítják katonai vezetőiket, folytassanak tárgyalásokat a szíriai légi csapásokról. Így akarják elkerülni, hogy orosz és amerikai gépek konfliktusba keveredjenek a közel-keleti ország légterében.

Egy orosz Mig-29-es repülőgép Forrás: AFP/Ria Novosti/Anton Denisov

Obama és Putyin korábban az ENSZ Közgyűlésében felszólalva is sok időt szentelt a szíriai konfliktusnak.

Az amerikai elnök kijelentette: kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó polgárháború lezárása érdekében.

Az orosz elnök közgyűlési beszédében óriási hibának minősítette a szíriai kormánnyal való együttműködés nyugati elutasítását, mert - mint mondta - Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen. Egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok, köztük a szíriai kormányerők kulcsszerepet játszanának. Az általa felvázolt koalíciót a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította.

Ukrajnáról is szó volt

A TASZSZ orosz állami hírügynökség egy névtelen amerikai diplomatára hivatkozva arról is beszámolt, hogy Putyin és Obama az ukrajnai válságról is tárgyalt. A TASZSZ forrása szerint az amerikai elnök úgy látja, a következő hónapokban megvalósulhatnak a válság békés rendezését célzó februári minszki megállapodások egyes pontjai.

Obama arról beszélt az ENSZ Közgyűlésében, hogy a Moszkva ellen bevezetett amerikai szankciók nem a hidegháborúhoz való visszatérés szándékát tükrözik, de szavai szerint a világ nem lehet tétlen, miközben Oroszország büntetlenül sérti meg Ukrajna szuverenitását.