A Szabadságpárt Bécs bevételére készül

SQUARE FORMAT VIENNA, AUSTRIA - SEPTEMBER 04: Heinz-Christian Strache, Chairman of the Freedom Party of Austria, walks to deliver a speech during a public meeting ahead of the Vienna State election which will be held on 11th of October, in Vienna on Septe
Heinz-Christian Strache
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint két héttel a választások előtt fej-fej mellett áll a két legnagyobb párt Bécsben és egyáltalán nem biztos, hogy papírforma eredmény születik. Az elemzők nagyon kis esélyt adnak annak, hogy Michael Haupl szociáldemokrata polgármester végül elveszíti tisztségét Heinz-Christian Strachéval szemben, az azonban egyáltalán nem lehetetlen, hogy a közgyűlésben a Szabadságpárt lesz a legnagyobb párt. Az elmúlt hétvégi felső-ausztriai tartományi választás a Szabadságpárt jelentős előretörését hozta és a hagyományosan jobboldalra húzó tartományban a konzervatív Néppárt után immár a Szabadságpárt a második legnagyobb erő.
Vágólapra másolva!

Ahogyan Felső-Ausztriában, Bécsben is minden valószínüség szerint a menekültkérdés lesz a választást meghatározóan befolyásoló tényező. Michael Haupl a felső-ausztriai választásokat értékelve és a bécsi esélyeket mérlegelve azt nyilatkozta, hogy nincs szükség a stratégia megváltoztatására: „A vezető személye és a rejtőzködő baloldali szavazók mozgosítása biztosíthatja a sikert" – mondta.

Félelem és siker

Ugyanakkor mindkét nagy párt kemény finisre készül, az utcák tele vannak a két jelölt arcával: Haupl a hozzáértést és a sikeres várost hangsúlyozza, míg Strache a félelemre játszik. SPÖ (Szociáldemokraták) és FPÖ (Szabadságpárt) csapatok vették birtokukba a játszótereket, piacokat, sétálóutcákat és kereszteződéseket: beszélgetnek, tollat és szórólapot osztogatnak, győzködik az embereket. Akik megállnak és beszélgetnek.

„Én Haupl-ra szavazok majd" – mondja egy idősebb osztrák hölgy. „Imádom Bécset és Michael méltó Zilkhez.„ (Bécs korábbi legendás polgármestere) Mások mást gondolnak –

ám a Strachéra szavazni tervezők kevésbé beszélnek nyiltan.

A közhangulat Bécsben továbbra is menekültbarát, a fordulat inkább a mélyben és a külső terüleken érzékelhető.

Heinz-Christian Strache szavazói rejtőzködnek Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun

Áttörés lehet Simmeringben

A szociáldemokraták számára a veszélyt az jelenti, hogy a hagyományosan balra húzó munkás kerületekben – Simmering ilyen például – a félelemfaktor jobban működik és ezért a Szabadságpárthoz nem az ingadozók, hanem a munkahelyeiket és szokásaikat féltő hagyományos, alsóközéposztálybeli baloldali szavazók pártolhatnak át.

Simmering lehet az első bécsi kerület, melyet a Szabadságpárt vezet majd.

A multikulturális Bécsben ugyanakkor egyáltalán nem érzékelhető a menekültek jelenléte, a külső kerületekben sem.

A különböző etnikumok, kultúrák jól megférnek egymás mellett, Bécs – eddig – büszke a sokszínüségre. „Bécs az új Berlin" – mondja egy ide járó szlovák egyetemista. Ő a zöldekre szavaz majd, mert rendelkezik lakóhellyel itt is, ezért részt vehet a helyi – kerületi – választásban. „Nekem ők a jövő" – mondja – „az egyetem elvégzése után is maradni akarok. Remélem munkám is lesz, én nem félek."

Képek

A hangulatot valójában a médiából vett képekkel lehet fokozni: a menekültekkel kapcsolatos tumuluózus jelenetek, a képeken mutatott rendetlenség és konfliktus a bizonytalanságot és a veszélyt erősíti azokban is, akik semmilyen közvetlen tapasztalattal nem rendelkeznek.

A Szabadságpártnak lényegében semmit nem kell tennie: álláspontja ismert és elég, ha a média képei dolgoznak helyette. Lényegében ez történt Felső-Ausztriában is, bár ott a határmenti településeken a menekültek megjelenése is érzékelhető volt.

A menekültek Ausztriában is kampánytémává váltak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Haider-párhuzam

A Szabadságpárt előretörése elemzők szerint két tényezőnek köszönhető: a menekültügynek és a vezető személyének. A nyolcvanas évek végén a Jörg Haider karizmatikus vezető irányította Szabadságpárt szintén a bevándorlás kérdését a középpontba helyezve ért el sikereket abban az időszakban, amikor Bécsben megduplázódott a bevándorlók száma.

Majd a hagyományos baloldali szavazók megnyugodtak, hogy a bevándorlók mégsem veszik el a munkahelyeiket

és visszamentek a szociáldemokratákhoz és Haupl visszaszerezte az abszolút többséget a közgyűlésben. Ezzel Haider csillaga is leáldozott.

Strache hasonló pályát fut be: karizmatikus, fiatal, energikus – a külvárosi hölgyek kedvence –, és pártja a menekülthullámot igyekszik meglovagolni. Bécs hozzásegíti ahhoz, hogy kormányzóképesnek látszódjon, ez pedig akár kancellári ambícióit is segítheti.

Ma már a kutatások egymás mellett mérik Faymann szociáldemokrata kancellárral és Reinhold Mitterlehnerrel, a Néppárt vezetőjével. De az országos választások messze vannak, most Bécs a tét. A jelenlegi – szociáldemokrata-néppárti – koalíció nincs könnyű helyzetben: a Néppárt folyamatosan gyengül a fővárosban.

Bizonytalanság

Az első kerületben – hagyományos néppárti terep – a párt helyi vezetője bejelentette, a választásokon szabadságpárti színekben indul. Felső-Ausztriában a Néppárt 10 százalékpontot zuhant és hasonlóan rossz eredményre számítanak Bécsben is.

Választóik keményebb álláspontot várnak tőlük menekültügyben,

ezért fokozatosan tolódnak jobbra, ám ez koalíciós feszültséghez vezethet, így rövid távon inkább a választói bizonytalanságot erősíti.

A zöldek minden valószínüség szerint erősödnek majd, ezzel koalícióképessé válhatnak Haupl számára, aki kizárta a Szabadságpárttal való együttműködést. A bécsi választások eredménye az országos politikát is jelentősen befolyásolja: Linzben bejelentették, Felső-Ausztriában csupán október 11-e, a bécsi választások eredményének megismerése után várható koalíciós megállapodás.