A férfiak tíz, a nők hét évig szolgálnak az észak-koreai hadseregben, a legnagyobb ellenségük azonban nem a déli szomszéd – hanem az alultápláltság.

A leghosszabb ideig annak a különleges katonai egységnek a tagjai szolgálnak, akik Kim Dzsongun személyi testőrségének a tagjai – mondta egy disszidens. Az NK News olvasói minden héten feltehetnek egy kérdést egy északról érkezettnek. Ezúttal arra voltak kíváncsiak, milyen az élet a hadseregben.

Csak a különleges egységek tagjainak nem kell aggódniuk amiatt, hogy lesz-e mit enniForrás: MTI/YONHAP/KCNA/-

Kötelező sorkatonaság

Észak-Koreában kötelező a sorkatonai szolgálat, és a legtöbb férfi a középiskola elvégzése után vonul be.

A fogyatékkal élők felmentést kapnak a szolgálat alól, az egyetemistáknak pedig csak a diploma megszerzése után kell bevonulniuk.  Ők ráadásul a hosszú szolgálatot is megússzák: a művészeti diplomával rendelkezők öt, a műszaki vagy természettudományos végzettségűek pedig három évet töltenek egyenruhában.

Utóbbiak Kim Dzsongilnek köszönhetik kivételezett helyzetüket: a 2011-ben elhunyt „kedves vezető” ugyanis így óhajtotta természettudományos diploma megszerzésére biztatni a fiatalokat.

Légvédelmi hadgyakorlatForrás: MTI/EPA/YONHAP/RODONG SINMUN

Az első számú ellenség

A sorkatonák számára az egyik legnehezebb feladat megbirkózni az éhséggel. Csak a különleges egységek tagjainak nem kell aggódniuk amiatt, hogy kapnak-e enni, a Phenjanon kívül állomásozó egységekben legföljebb két-három szem krumpli, esetleg nyers kukorica vagy egy tányér rizs jut egy-egy étkezésre.

Ilyen kevés étellel ráadásul nem csupán a kiképzést kell végigcsinálniuk, hanem annál sokkal többet is, nyaranta például kisegítenek a rizsföldeken.

Kim Dzsongun magas rangú tisztek társaságában. Ő aligha a sózott retektől puffadt felForrás: MTI/EPA/YONHAP/RODONG SINMUN/-

A látszat csal

Ha valaki pufók észak-koreai katonákat lát a fényképeken, akkor jobb, ha tudja, hogy a látszat csal: a szerencsétlenek kénytelenek sózott retekre fanyalodni, amitől felpuffadnak, valójában azonban súlyosan alultápláltak.

Nagyon sokan az éhezés miatt dezertálnak, kilógnak a laktanyából, hogy ételt lopjanak a civilektől vagy a parasztgazdaságok raktáraiból.

Előfordul, hogy ezt egyenesen a tisztek utasítására teszik. Ha pedig kudarcot vallanak, a parancsnok megbünteti őket.

Hazamehetnek jóllakni

A természetesen név nélkül nyilatkozó disszidens elmesélte, hogy 25 fiú érettségizett az osztályukban, közülük öten mentek egyetemre, a többit pedig azonnal besorozták.

A húszból tízen súlyosan alultápláltan tértek haza – ilyenkor ugyanis a hadsereg lehetővé teszi, hogy otthon feltáplálják őket,  és addig maradjanak a szülői házban, amíg jobban nem lesznek – aztán vissza kell térniük az egységükhöz.

Sokan annyira legyengülnek a seregben, hogy jártányi erejük sem marad, a szüleiknek ezért el kell menniük értük az egységükhöz, ami komoly gondot jelent, mivel Észak-Koreában magánszemélynek nem lehet autója.

Jó néhány szülő azonban már késve érkezik, mert a gyermekük éhen hal, mire érte mennek.