Kiűzték a dzsihadistákat több településről

Vágólapra másolva!
A kurd erőknek szerdán sikerült kiűzniük az észak-iraki Kirkuk környékén négy településről az Iszlám Állam fegyvereseit. A harci sikerekhez hozzájárult, hogy Washington előzőleg számos légicsapást mért a szélsőségesek állásaira.
Vágólapra másolva!

A kurdok ezzel újabb lépést tettek a kőolajban gazdag Kirkuk feletti hatalmuk megszilárdításáért, és egyúttal közelebb kerültek a dzsihadisták egyik fellegvárának számító Havidzsához is. A kurdok még tavaly nyáron vették át az ellenőrzést Kirkuk felett, miután az iraki katonák elhagyták bázisaikat a városban az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. Azóta sikerült egy több mint 530 négyzetkilométeres ütközőzónát kialakítaniuk Kirkuk körül.

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség kedden 26 légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam ellen Irakban, míg Szíriában négyet.

Újra szabadok a elrabolt munkások

A török kormányfő eközben szerdán Twitteren bejelentette, hogy újra szabadok azok a török vendégmunkások, akiket egy hónapja raboltak el Bagdadban. A 16 férfi jó egészségnek örvend, a török nagykövet fogadta őket az iraki fővárosban. Két társuk már szeptember közepén kiszabadult.

Videón követeltek

A 18 török vendégmunkást egy ismeretlen csoport rabolta el szeptember elején. A túszejtők korábban közzétettek egy felvételt a munkásokról. A videón a milicisták azt követelték Törökországtól, hogy állítsa meg a fegyveresek beáramlását Irakba, illetve az olajszállítást Észak-Irak kurdok lakta területeiről Törökországon keresztül, és vessen véget a szíriai városok "ostromának".

Törökország nemrégiben légi hadműveletet indított az Iszlám Állam állásai ellen Észak-Irakban,

valamint lehetővé tette az amerikai harci gépeknek, hogy törökországi légitámaszpontokról támadják az Iszlám Államot.