Az Egyesült Államok kész minél előbb, még a héten tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal a Szíriában párhuzamosan folytatott katonai műveletek közben potenciálisan előforduló konfliktusok megelőzéséről - jelentette ki szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában John Kerry amerikai külügyminiszter.

Amerikai kormányzati források szerint a Szíriában szerdán megkezdett orosz légicsapásokat megelőzően még nem kezdődtek meg a potenciális konfliktusok kiküszöböléséről szóló kétoldalú katonai tárgyalások.

Az amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte az amerikai vezetésű Iszlám Állam-ellenes koalíció katonai fellépésének "drámai" fokozását.

"Precíziós légicsapásokkal fogjuk bebiztosítani, hogy az Iszlám Államnak sehol sem legyen semmilyen menedéke szíriai földön" - mondta.

Kerry kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész üdvözölni az orosz katonai fellépést, ha az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek ellen irányul, de Washingtont súlyosan aggasztaná, ha Moszkva olyan területre sújtana le, ahol az Iszlám Állam nem folytat műveleteket.

John KerryForrás: AFP/Dominick Reuter

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy az Iszlám Államot nem lehet legyőzni, ha Bassár el-Aszad elnök hatalmon marad és a vele való szövetségben nem lehet megoldást találni a szíriai problémára. Hangsúlyozta, hogy Szíriát sem az Iszlám Állam, sem Aszad nem tudja egyesíteni és kormányozni.

Kerry emlékeztetett rá: a szíriai konfliktus úgy kezdődött, hogy a kormány a jogaikat követelő fiatalok közé lövetett, és hangsúlyozta, hogy Aszadnak sosem fognak megbocsátani azok, akiknek ártott.