Észak-Koreát senki nem rettenti el a rakétateszttől

Észak-Korea, rakétakísérlet
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 10, 2014 shows the tactical rocket firing drill of the units of the Korean People's Army (KPA) Strategic Force in the western sector of the front. North Korean leader Kim Jong-Un inspected the drill. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A további szankciókkal való fenyegetés sem fogja elrettenteni Észak-Koreát attól, hogy folytassa a nagy hatótávolságú rakéták tesztjét. Akár napokon belül kilőhetik őket.
Vágólapra másolva!

Hjon Hakbon, Észak-Korea londoni nagykövete ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt, de olyankor mond valami fontosat. Mint például most, amikor beszédet mondott a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó Chatham House-ban.

Békés – vagy nem

Phenjan váltig állítja, hogy a rakétaprogramja békés célokat szolgál, az Egyesült Államok és szövetségesei szerint azonban valójában ballisztikus rakétákat tesztelnek, amelyek képesek nukleáris töltet hordozására – emlékeztetett a brit Guardian.

Észak-Korea már korábban utalt arra, hogy a következő tesztet a párt megalapításának 70. évfordulójára időzíthetik. (A Koreai Munkáspárt elődjét, a Korea Kommunista Párt északi ágát 1945. október 13-án hozták létre.)

Tavaly júliusban is végeztek egy tesztet Forrás: AFP/Kns

Akkor pedig szankciók

Ha elvégeznék a teszteket, akkor a Nyugat valószínűleg újabb szankciókat vezetne be, és várhatóan elhalasztanák az október végére tervezett családegyesítési terveket is.

Hjon nagykövet szerint azonban az esetleges szankciók nem rettentik el az országot, azt azonban „újabb provokációnak” tekintenék.

„Nincs mitől félnünk. Haladunk előre, határozottan, magabiztosan. Készek vagyunk a rakétateszt elvégzésére bármikor és bárhol” – jelentette ki.

Kim Dzsongun árgus szemmel figyel Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Még nem az igazi

Szakértők a legfrissebb műholdas felvételek elemzése alapján arra jutottak, hogy az észak-koreaiak elvégeztek bizonyos fejlesztéseket a szohei fő kilövőállomáson, de semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben kísérletre készülnének.

Észak-Korea évtizedek óta próbálja tökéletesíteni többfokozatú, hosszú távú rakétáit, és több kudarc után egy ilyennel juttatta fel az első műholdját is 2012-ben.