A szélsőjobb vezére a legnépszerűbb Ausztriában

2015.10.02. 15:40

Heinz-Christian Strache, a radikális Osztrák Szabadságpárt elnöke a legnépszerűbb politikus Ausztriában, derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A kutatásból az is kiderült, a Szabadságpárt kilenc százalékponttal előzi meg a második helyen álló szociáldemokratákat.

Ausztria legnépszerűbb politikusa lett Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. A Gallup felmérésében arra a kérdésre, hogy az osztrákok kit látnának szívesen a kancellári székben, a megkérdezettek 33 százaléka az FPÖ vezérét nevezte meg. 30 százalék Werner Faymannt, míg 25 százalék Reinhold Mitterlehnert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét látná kancellárként. 

Heinz-Christian Strache mostanra a legnépszerűbb politikus lett AusztriábanForrás: AFP/AA/Hasan Tosun

A kutatásból az is kiderült, hogy az FPÖ támogatottsága 33, a szocialistáké 24, az ÖVP-é 20, a Zöldeké 13, míg a liberális NEOS-é 6 százalék. A menekültválságnak köszönhetően jól láthatóan a Szabadságpárt megerősödött, míg a kormánykoalíció pártja (SPÖ-ÖVP) komoly veszteségeket könyvelhetett el. A 2013-as választásokon a két párt még a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezte.

Nem módosított a kormány

Az Origo korábban arról írt, a szélsőjobboldal felső-ausztriai előretörésének és a bécsi választások miatti felfokozott hangulatnak a Néppárt és a szociáldemokraták közötti koalíciós együttműködés lehet az első áldozata. A Szabadságpárt felső-ausztriai jó szereplése és a mérsékelt konzervatív néppárt tízszázalékos visszaesése ellenére a kormány nem módosított a politikáján, inkább csak reagál a változó európai és főként német politikai hangulatra.

Strache választási plakátja elcsúnyítva Hitler-bajusszal és Refugees Welcome matricákkal Bécs belvárosábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Bécs jelentősége

Az október 11-én esedékes bécsi választások tétje így messze túlmutat önmagán. Ha megismétlődnek a felső-ausztriai eredmények, az a koalíciós ellentétek további fokozódásához és akár a koalíció felbomlásához vezethet.

Más vélemények szerint ugyanakkor a választások elmúlásával a feszültségek is enyhülni fognak: a szociáldemokrata-néppárti együttműködésnek nincs alternatívája, így a felek kiegyeznek majd a jelenleginél valamivel határozottabb kormányzati politikában.