A sorozatgyilkos utolsó szavai

ítélet-végrehajtó helyiség, kivégzés, vesztőhely, "halálkamra", injekció általi halál, halálbüntetés, USA
This 29 February, 2000, photo shows the "death chamber" at the Texas Department of Criminal Justice Huntsville Unit in Huntsville, Texas, where convicted murderer Odell Barnes is scheduled to die by lethal injection 01 March. Barnes was convicted of the 1989 murder of his girlfriend. French President Jacques Chirac asked former US President George Bush 24 February to intervene and save Barnes' life, in light of new evidence discovered by lawyers in 1997, which they said showed Barnes was framed by police investigating the murder. A pardon for Barnes must come from Texas Gov. George W. Bush, son of the former president and Republican presidential hopeful. The barred window leads to the gallery where witnesses sit to view the execution. AFP PHOTO/Paul BUCK
Vágólapra másolva!
Virginiában kivégezték Alfredo Prietót, aki majdnem harminc éve két államban is megerőszakolt, majd meggyilkolt nőket. Több mint egy évtizedet töltött a halálsoron.
Vágólapra másolva!

„Szeretnék köszönetet mondani az ügyvédjeimnek, minden támogatómnak és a családom tagjainak. Essünk túl rajta” – az NBC News beszámolója szerint ezek voltak Prieto utolsó szavai.

Mellesleg az elsők is, amelyeket a nyilvánosság előtt kiejtett a száján a tetteiről.

Alfredo Prieto legalább kilenc embert ölt meg Forrás: AFP/-

A papnak sem tett vallomást

Brent Epperson tiszteletes is jelen volt a kivégzésen, és előtte beszélt Prietóval. „Megkérdeztem tőle, kért és kapott-e feloldozást a bűnei alól. Természetesen nem válaszolt” – mondta a tiszteletes.

A legfelső bíróság nem adott helyt a kegyelmi kérvénynek, így Prieto lett az első elítélt, akit három éve kivégeztek Virginiában, méghozzá méreginjekcióval.

Kaliforniában is gyilkolt

A salvadori származású Prietót Kaliforniában is halálra ítélték egy 15 éves kislány 1990-es megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. A kislányt két másik nővel együtt rabolták el, akiket szúrt sebekkel találtak meg, és akik Prieto ellen vallottak.

A férfi már a halálsoron volt, amikor egy DNS-vizsgálatból kiderült, hogy köze van Rachel Raver megerőszakolásához és a lány, valamint a barátja majdnem húsz évvel korábbi meggyilkolásához.

A két 22 éves fiatalt 1988-ban egy washingtoni étteremből rabolta el, és a Dulles repülőtér közelében, egy mezőn ölte meg őket – írta internetes kiadásában a Los Angeles Times.

Akit Virginiában halálra ítélnek, azt nagy valószínűséggel ki is végzik Forrás: AFP/Paul Buck

Kaliforniában nincs kivégzés

A DNS és a ballisztikai vizsgálatok szerint Prieto négy másik gyilkosságot is elkövetett Dél-Kaliforniában, és megerőszakolt és meggyilkolt egy 24 éves nőt Arlingtonban is.

Virginiában is halálra ítélték, ebben az államban azonban – Kaliforniával ellentétben – végre is hajtják a legtöbb emberen az ilyen ítéletet.

1976 óta 110 embert végeztek ki Virginiában, és csak hét elítélt van a halálsoron. Kaliforniában viszont 747, miközben 1976 óta csak 13 embert végeztek ki.