A sorozatgyilkos utolsó szavai

2015.10.02. 10:50

Virginiában kivégezték Alfredo Prietót, aki majdnem harminc éve két államban is megerőszakolt, majd meggyilkolt nőket. Több mint egy évtizedet töltött a halálsoron.

„Szeretnék köszönetet mondani az ügyvédjeimnek, minden támogatómnak és a családom tagjainak. Essünk túl rajta” – az NBC News beszámolója szerint ezek voltak Prieto utolsó szavai.

Mellesleg az elsők is, amelyeket a nyilvánosság előtt kiejtett a száján a tetteiről.

Alfredo Prieto legalább kilenc embert ölt megForrás: AFP/-

A papnak sem tett vallomást

Brent Epperson tiszteletes is jelen volt a kivégzésen, és előtte beszélt Prietóval. „Megkérdeztem tőle, kért és kapott-e feloldozást a bűnei alól. Természetesen nem válaszolt” – mondta a tiszteletes.

A legfelső bíróság nem adott helyt a kegyelmi kérvénynek, így Prieto lett az első elítélt, akit három éve kivégeztek Virginiában, méghozzá méreginjekcióval.

Kaliforniában is gyilkolt

A salvadori származású Prietót Kaliforniában is halálra ítélték egy 15 éves kislány 1990-es megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. A kislányt két másik nővel együtt rabolták el, akiket szúrt sebekkel találtak meg, és akik Prieto ellen vallottak.

A férfi már a halálsoron volt, amikor egy DNS-vizsgálatból kiderült, hogy köze van Rachel Raver megerőszakolásához és a lány, valamint a barátja majdnem húsz évvel korábbi meggyilkolásához.

A két 22 éves fiatalt 1988-ban egy washingtoni étteremből rabolta el, és a Dulles repülőtér közelében, egy mezőn ölte meg őket – írta internetes kiadásában a Los Angeles Times.

Akit Virginiában halálra ítélnek, azt nagy valószínűséggel ki is végzikForrás: AFP/Paul Buck

Kaliforniában nincs kivégzés

A DNS és a ballisztikai vizsgálatok szerint Prieto négy másik gyilkosságot is elkövetett Dél-Kaliforniában, és megerőszakolt és meggyilkolt egy 24 éves nőt Arlingtonban is.

Virginiában is halálra ítélték, ebben az államban azonban – Kaliforniával ellentétben – végre is hajtják a legtöbb emberen az ilyen ítéletet.

1976 óta 110 embert végeztek ki Virginiában, és csak hét elítélt van a halálsoron. Kaliforniában viszont 747, miközben 1976 óta csak 13 embert végeztek ki. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK