Tibor, a méhek barátja

2015.10.02. 08:49

Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is – figyelmeztetett Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő. Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában – mondta.

Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is – mondta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a méhek európai hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás házigazdájaként. 

Szanyi beszámolt arról, hogy a tanácskozáson kifejtette: a méhek pusztulása miatt az emberiség előbb kerülhet az éhezés szélére, mint bármi más okból. „Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában” – tette hozzá. 

Szanyi Tibor szerint súlyos katasztrófával járna a méhek pusztulásaFotó: Bielik István - Origo

A tájékoztatás szerint a 23 millió európai gazdát és 22 ezer európai agrárszövetkezetet tömörítő Copa-Cogeca finn főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta, hogy az EU-ban az elmúlt 10 évben hiába növekedett a méhkasok száma 30 százalékkal, a méhek mézben mért teljesítménye nem változott, vagyis drámai a gyengülés mértéke. 

Szanyi Tibor azt mondta, nem tudni pontosan, mi minden az oka a méhek egyre gyakoribb tömeges pusztulásának, de az biztos, hogy a háttérben az emberi szennyezés is áll.  A magyar szocialista politikus felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a méhpusztulással kapcsolatos elemzéseket és kutatási projekteket, „mert valójában versenyt futunk az idővel".