Történelmi erdőtüzek Délkelet-Ázsiában

Erdőtűz lángjai a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi felén, Padzsuban. Az előző napon keletkezett tűz okát még vizsgálják, károkról nem érkezett jelentés.
Erdőtűz lángjai a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi felén, Padzsuban. Az előző napon keletkezett tűz okát még vizsgálják, károkról nem érkezett jelentés.
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy a legsúlyosabbak közt vonulhatnak be a történelembe a Délkelet-Ázsiában jelenleg tomboló erdőtüzek - figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei, hozzátéve, hogy az elnyúló száraz évszak jelentősen hátráltatja a krízis megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.
Vágólapra másolva!

Malajziát, Szingapúrt és Indonézia nagy területeit is sűrű füstköd borítja az utóbbi hetekben az illegálisan felégetett ültetvények miatt. Habár a száraz évszakban történő erdőégetések szinte minden évben visszatérő problémát jelentenek, a szakemberek szerint

az idei krízis az 1997-es szintet is felülmúlhatja, amikor az erdőtüzek 9 milliárd dollárt felemésztő környezeti károkat okoztak.

"A Szingapúrban és Szumátra délkeleti részén uralkodó állapotok az 1997-es szinthez közelítenek" - közölte Robert Field, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának kutatója. Mint hozzátette, amennyiben az elnyúló száraz évszakra vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2015 az eddigi legsúlyosabb károkat elszenvedő évek egyike lesz. A régiót várhatóan még sűrűbb füstköd fogja beborítani.

Erdőtűz lángjai a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi felén, Padzsuban. Az előző napon keletkezett tűz okát még vizsgálják, károkról nem érkezett jelentés. (Illusztráció) Forrás: MTI/EPA/YONHAP

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség, az El Nino a szokásosnál szárazabb környezeti feltételeket teremt Indonéziában, ám a hatóságok reményei szerint a régóta várt esőzések egy hónapon belül megérkeznek, hogy végre elcsendesítsék a lángokat.

Az indonéz elnök nemrég a biztonsági erők több ezer tagját vezényelte ki a tüzek megfékezésére, és közölte, hogy az erdőtüzekért felelős cégek engedélyeit visszavonják. A környezeti katasztrófa miatt iskolákat zártak be, repülőjáratokat töröltek és több százezren fordultak orvoshoz légzési problémákkal a régióban.

A NASA becslései szerint

az idei erdőtüzek következtében nagyjából 600 millió tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.