Nem szabad Magyarországot a sarokba állítani

Migráns, menekült - Nickelsdorf
Menekültek Nickelsdorfnál - Schäuble szerint uniós szintű menekültpolitikára van szükség
Vágólapra másolva!
A menekültválságban nagy nyomás nehezedik a magyarokra, akiket nem szabad a sarokba állítani – figyelmeztetett Wolfgang Schäuble egy pénteki lapinterjúban. A német pénzügyminiszter ugyanakkor azt mondta: a kerítések Európája elképzelhetetlen.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan "rendet" kell kialakítani, amelyben az államok a "nemzeti felelősség" bizonyos részeit feladják Európa javára.

Erre azért van szükség, mert "nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben".

Menekültek Nickelsdorfnál - Schäuble szerint uniós szintű menekültpolitikára van szükség Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Uniós menedékjogra van szükség

Erre példa a "menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában" - mondta Wolfgang Schäuble.

Uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, "méghozzá gyorsan" - tette hozzá.

Az uniós menedékjog kialakítása nem lesz könnyű, de gyorsan el kell végezni a munkát, "nem évek, hanem hónapok" alatt. A legelső lépésben pedig ellenőrzés alá kell vonni a menekültáradatot, mert a helyzet súlyos, és akár még súlyosabb is lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Schäuble - a német szövetségi pénzügyminiszter úgy véli, a kerítések Európája elképelhetetlen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagy nyomás nehezedik a magyarokra

"Természetesen a kelet-európaiakkal is beszélni kell, és nem szabad Magyarországot mindig a sarokba állítani" - mondta a német pénzügyminiszter.

Hozzátette: "a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást".

Arra a kérdésre, hogy az általa felvázolt új Európa a határkerítések Európája lesz-e, Wolfgang Schäuble azt mondta, hogy "Európának kifelé világossá kell tennie, hogy ellenőrzi bejáratait", de "a kerítések Európája elképzelhetetlen".