Jövő januártól Szlovákiában az eddigi 20-ról 10 százalékra csökken a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta áfája. A zöldségek és a gyümölcsök azonban nem kerültek fel a listára. A módosítás pozitív hatását az ellenzéki képviselők és a gazdasági elemzők is megkérdőjelezik.

A jogszabályt az ellenzék korábban hevesen bírálta, a csökkentett áfájú élelmiszerek listáját ugyanis csak az utolsó pillanatban, egy kormánypárti képviselői módosító indítvány formájában építették be a törvénybe. Az ellenzéki képviselők így gyakorlatilag az utolsó pillanatig nem tudták, miről is szavaznak majd – olvasható a felvidéki Új Szó oldalán. 

Robert Ficónak jól jöhet még az áfacsökkentésForrás: AFP/Georges Gobet

Olcsóbb lesz a halrudacska

A kormánypárti Ladislav Kamenicky javaslatára ennek ellenére a Kereszténydemokrata Mozgalom és az Egyszerű Emberek képviselői is rábólintottak, ellene csak Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos szavazott. Ha a módosítást a köztársasági elnök is aláírja, januártól 10 százalékos áfával terhelik majd a kenyeret, a tejet és a vajat is. A húsfélék közül a friss és hűtött sertés-, marha-, baromfi-, juh-, kecske- és nyúlhús jutott fel a listára. Csökken az áfája az élő halaknak, a friss és fagyasztott édesvízi halnak és a halrudacskáknak is.

Peter Kazimír pénzügyminiszter azt állítja, hogy a földművelésügyi tárca és a pénzügyminisztérium szakembereiből álló bizottság a lista kidolgozásánál teljes mértékben figyelembe vette a lakosság igényeit. Ennek azonban ellentmondanak a legutóbbi felmérések.

Mikulas Dzurinda (középen) nem szavazta meg az áfacsökkentéstForrás: AFP

Annyira nem tetszik

A Dohliadac.sk elemzése szerint a lakosság jobban örülne, ha a zöldség- és gyümölcsfélék áfáját csökkentenék. A megkérdezettek 60–61 százaléka nyilatkozott így. Csaknem minden második ember azonban szívesen látná a sajt és a tojás áfacsökkentését is. Ezek közül egyik sincs rajta a listán, az ezen szereplő sertéshúsról ezzel szemben a megkérdezettek alig harmada gondolta azt, hogy csökkenteni kellene az áfáját.

Választás

A kormány előzetes számításai szerint jövőre emiatt 76,9 millió euróval csökkennek az adóbevételek. A pénzügyminisztérium ugyanakkor elismeri, hogy a lakosság számára nem jelent majd nagy megtakarítást az áfacsökkentés.

Az intézkedés mögött az is állhat, hogy jövő márciusban parlamenti választások lesznek Szlovákiában. A felmérések szerint Robert Fico pártja jelenleg nem tudna többséget szerezni, így ez a lépés is jól jöhet a későbbiekben.