London szerint sem jó helyen bombáz Moszkva

2015.10.03. 18:01

Húszból csak egy orosz légitámadásnak van olyan célpontja, amely valóban az Iszlám Állam irányítása alatt áll - mondta a Michael Fallon brit védelmi miniszter. Oroszország közben győzelmi jelentéseket tesz közzé.

Az orosz légicsapásoknak mindössze öt százaléka irányul az Iszlám Állam ellen - mondta Michael Fallon, Nagy-Britannia védelmi minisztere. A Reuters azt írja, hogy a politikus durván nekiment az orosz elnöknek: szerinte Vlagyimir Putyin civileket gyilkol, csak azért, hogy kisegítse Szíria elnökét, Bassár el-Aszadot.

"Aszad, a hentes"

"Bizonyítékaink vannak arra, hogy az orosz csapatok nem célra irányítható eszközöket vetnek be civilek által lakott területek ellen, civileket megölve, és a Szabad Szíriai Hadsereget is támadják ilyen fegyverekkel" - idézi a Reuters a minisztert. 

A brit miniszterelnök is megszólalt az ügyben, aki ugyan nem nevezte gyilkosnak az orosz elnököt, de azt mondta, hogy Putyin rosszabbá tette a helyzetet Szíriában azzal, hogy a "Aszadot, a hentest" támogatja. Szerinte az orosz elnök nem tesz különbséget az ISIS és a szíriai elnök ellen küzdő, a nyugat támogatását élvező ellenzék között.

Így bombáznak az orosz gépek: hivatalos fotó a hadseregtőlForrás: AFP/-

Mivel a brit parlament annak idején nem engedélyezte, hogy az ország légiereje Szíriában kezdjen bombázásokat, az Egyesült Királyság gépei jelenleg csak Irakban támadják az Iszlám Állam állásait. Fallon védelmi miniszter azt mondta, hogy dolgoznak a parlamenti hozzájárulás megszerzésén. "Nem hagyhatjuk Franciaországra, Ausztráliára vagy Amerikára, hogy Nagy-Britannia utcáinak biztonságát garantálják" - mondta.

Barack Obama tegnap beszélt arról, hogy az orosz légicsapások az Iszlám Államot erősítik.

Orosz jelentés

Miközben a fél világ azt állítja, hogy Oroszország nem is az igazi szélsőségeseket támadja Szíriában, addig a hadseregük magas rangú tisztje kiadott egy újabb győzelmi jelentést.

Andrej Kartapolov tábornok, helyettes vezérkari főnök egy sajtótájékoztatón a Reuters szerint elmondta, hogy 72 óra alatt több mint hatvan bevetésben támadták az orosz harci repülőgépek a terroristákat, és jelentősen meggyengítették katonai képességeiket. A gépek az Iszlám Állam több mint ötven állására csaptak le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK