Obama: az orosz légicsapások az Iszlám Államot erősítik

2015.10.03. 00:05

Nem működünk együtt Oroszországgal egy olyan hadműveletben, amelyben olyanokat pusztítanak el, akiknek elegük van Aszadból - mondta sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök. Szerinte a légicsapások az Iszlám Államot erősítik. Az orosz repülőgépek közben tovább támadtak Szíriában. Moszkva szerint az Iszlám Állam állásait bombázták Rakkában és Homsz tartományban.

Oroszország szempontjából mindenki terrorista, aki Bassár el-Aszad, Szíria elnöke ellen harcol, ez pedig "a katasztrófa receptje" - mondta Barack Obama amerikai elnök sajtótájékoztatóján. Figyelmeztette is Oroszországot és szövetségesét, Iránt, hogy vannak veszélyei is annak, ha tovább folytatják a katonai beavatkozást a szíriai elnök érdekében. Aszad elnök hatalomban tartására és a nép megbékítésére a katonai megoldás önmagában nem elég. Obama a BBC szerint ezt mondta:

ez egy ingovány, amelybe beleragadnak majd."

"Jó ideig nem jutnak semmire, ha nem választanak másik utat" - tette hozzá az amerikai elnök.

A szélsőségek erősödnek

Hozzátette, hogy elutasítja azt az orosz álláspontot, amely szerint Aszad minden fegyveres ellenzéke terrorista. Szerinte az orosz bombázásnak az lesz a következménye, hogy a fegyverrel harcoló, de az iszlamista szélsőségesekhez képest mérsékelt politikai célokért harcoló ellenzék a föld alá kényszerül, ez pedig az Iszlám Állam megerősödéséhez vezet.

Az orosz védelmi minisztérium egyik felvétele a bombázásrólForrás: AFP

"A probléma Aszad, és az a brutalitás, amellyel miatta kell szembenézniük a szíriai embereknek. Ezt meg kell állítani" - mondta Obama. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem működik együtt egy olyan orosz műveletben, amelynek célja elpusztítani azokat, akik undorodnak Aszadtól és elegük van belőle.

Angela Merkel német elnök és Francois Hollande francia államfő személyesen mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy szerinte az orosz légicsapásoknak csak és kizárólag az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira kell összpontosulniuk. Párizsban az ukrán válság megoldásáról tárgyaltak Putyinnal, de szóba került Szíria ügye is.

Hollande azt is elmondta, hogy a Szíriában végrehajtott orosz légicsapások közül eddig "csak egy érte Rakkát (az Iszlám Állam székhelyét), a többit az ellenzék által ellenőrzött övezetekben" hajtották végre.

Felszólították Oroszországot

Korábban a török külügyminisztérium honlapján jelent meg egy Oroszország légicsapásait elítélő nyilatkozat, amelyet aláírt Franciaország, Németország, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is. Ezek az országok azt követelik Oroszországtól, hogy fejezze be a szíriai ellenzék és a civil célpontok támadását, és koncentrálja erőit az Iszlám Államra.

A közlemény szerint a támadások a radikálisok erősödését segítik elő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy Oroszország a szíriai vezetés kérésére kizárólag az Iszlám Állam és hasonló terrorista csoportok elleni harcot segíti.

Szu-34-es ilyeneket is bevetett Szíriában OroszországForrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Oroszország szerdán kezdett bombázni Szíriában, hivatalosan a még hatalmon lévő, de a polgárháború miatt nagyon meggyengül Bassár el-Aszad elnök kérésére. A nyugatbarát fegyveres csoportok már az első pillanatban arról számoltak be, hogy őket érték az orosz gépek támadásai. A szíriai polgárháborúban eddig 250 ezren vesztették életüket, és a harcok miatt 4 millióan menekültek el az országból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK