A horvát kormányfő hitelesebbnek tartja magát Orbán Viktornál

2015.10.04. 11:17

A horvát miniszterelnök nem fél a magyar határzártól.

„Az csak egy köteg szögesdrót. Az emberek szétrágják a fogukkal” – mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő, akit a magyar–horvát határon épülő kerítésről kérdeztek újságírók szombaton Dubrovnikban.

Szerinte, ha meg akarják állítani a menekülteket, „a magyaroknak lőniük kell az emberekre” – számolt be internetes oldalán a Jutarnji list

Zoran Milanovic mindig balközépen maradtForrás: AFP/Thierry Charlier

Mégis, kinek a véleménye?

„Orbán nem Horvátország ellensége, és tudom, hogy vannak, akik itt is alkalmaznák a módszereit, de az nem fog menni” – mondta Zoran Milanovic. 

A horvát kormányfő reagált Orbán Viktor kijelentésére, hogy a Szocialista Internacionálé álláspontját képviseli, és azt Budapest nem tekinti a horvát emberek véleményének. 

Épül az ideiglenes határzár a horvát–magyar határonForrás: MTI/Varga György

Két szélsőség között

Zoran Milanovic szerint Orbán Viktornak Magyarországon van támogatottsága, „Európában és különösen az Európai Tanácsban” viszont nincs.

„Nincs ebben semmi személyes, emberileg és politikailag érzem úgy, hogy reagálnom kell a kijelentéseire. Hitelesebb vagyok, mint ő, mert egész életemben a balközépen álltam, míg ő radikális kommunistából radikális antiliberális lett” – mondta a horvát kormányfő Orbán Viktorról.

Zoran Milanovic szerint a menekültkérdést Görögországban lehet megoldani, és erről beszélt Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit miniszterelnökkel is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK