Az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki az Európai Unióba irányuló menekültáradat feltartóztatására. Az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülése szerint a török fél vállalja, hogy az EU pénzügyi támogatásával felállít hat új menekülttábort, amelyekben összesen kétmillió ember fér el. 

Az uniós tagországok pedig azt vállalják, hogy a menekültek egy részét befogadják. Így akár félmillió embert telepíthetnek át Törökországból az EU-ba biztonságos, ellenőrzött módon. 

Halmokban állnak az elhagyott gumicsónakok és mentőmellények Leszbosz partjainForrás: AFP/Aris Messinis

Egyeztettek Berlinnel és Párizzsal

Az akciótervet a héten dolgozták ki az EB és a török kormány képviselői. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök az ügyben szorosan egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Brüsszelbe látogat, hogy megvitassa a tervet az uniós intézmények vezetőivel.

Szíriai menekültekkel teli csónak a görög Kósz sziget közelébenForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Októberre részletes terv

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint Brüsszelben arra számítanak, hogy sikerül a török államfővel politikai megállapodást kötni a közös kezdeményezésről, ezután pedig az október közepén tartandó uniós csúcsra részletesen kidolgozzák a tervet, és a lehető leggyorsabban hozzákezdenek megvalósításához.

A remények szerint az együttműködés révén jövő tavaszig sikerül úrrá lenni a görög szigeteken és az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kialakult kaotikus helyzeten.

Menekültek NickelsdorfbanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Angela Merkel egy szombati nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültválság globális kihívás, és az európai államoknak „közösen” kell megvédeniük külső határaikat. 

Ő is megemlítette, hogy már el is kezdődtek a tárgyalások Törökországgal a görög–török uniós külső határ ügyében.