Most megmenekült egy amerikai középiskola az ámokfutóktól

Az Umpqua főiskolában történt lövöldözés egyik sérültjét viszik mentősök az Oregon állambeli Roseburg egyik kórházába
Vágólapra másolva!
Kaliforniában őrizetbe vettek négy diákot, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek az iskolájuk ellen. Közben kiderült, hogy nem a rendőrök lőtték le az oregoni ámokfutót, hanem öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

A körzeti seriff tájékoztatása szerint szerdán vették észre a sonorai középiskola diákjai, hogy három társuk gyanúsan viselkedik, és azonnal értesítették az igazgatót, ő pedig a rendőrséget.

Azóta kiderült, hogy van egy negyedik társuk is. Bevallották, hogy összeesküvést szőttek az iskola elleni támadásra, listát állítottak össze az áldozatokról – tanárok és diákok neve egyaránt szerepelt rajta –, valamint a helyszínekről és az elkövetés módjáról.

Gyertyás virrasztás az áldozatokért Roseburgben Forrás: MTI/EPA/Gary Breedlove

A támadást lőfegyverekkel készültek elkövetni. A fegyverek ugyan még nem voltak a birtokukban, de már dolgoztak az ügyön.

Az volt a tervük, hogy annyi emberrel végeznek, ahánnyal csak tudnak – idézte Jim Mele Tuolumne megyei seriffet internetes oldalán a Miami Herald.

Öngyilkos lett

Közben a halottkémi vizsgálatból kiderült, hogy a rendőrség kiérkezésekor öngyilkos lett Christopher Sean Harper-Mercer, aki csütörtökön fegyveres támadást hajtott végre saját főiskolai csoporttársai ellen az Oregon állambeli Roseburgben.

Mentők viszik el az egyik diákot a helyszínről. A gyilkos nem várta meg, hogy a rendőrök végezzenek vele Forrás: MTI/AP/Roseburg News-Review/Aaron Yost

A férfinál a támadáskor hat lőfegyver, illetve öt tartalék tár volt, az otthonában pedig további hét fegyvert találtak. Valamennyit törvényesen szerezte be.

A hatóságok nyilvánosságra hozták az áldozatok nevét is. A legfiatalabb 19, a legidősebb 67 éves volt – számolt be a CNN.

Közösen fizetik a hős gyógykezelését

Az áldozatok száma magasabb is lehetett volna, ha egy iraki veterán nem próbálja meg lefegyverezni az ámokfutót.

A 30 éves Chris Mintz a saját testével akadályozta meg, hogy a gyilkos betörjön az egyik osztályterembe, és hét golyót kapott. Csodával határos módon nem szerzett életveszélyes sebesülést, de mindkét lába eltört, és újra kell majd tanulnia járni.

Az interneten gyűjtés indult a hős gyógykezelésére, és a Reuters jelentése szerint egyetlen nap alatt majdnem 700 ezer dollár jött össze.