Tizenhat halottja van a francia ítéletidőnek

francia, eső, árvíz, időjárás,francia árvíz
Vallauris, 2015. október 4. Vízben álló autók a heves esőzések által elöntött dél-franciaországi Vallauris-ban 2015. október 4-én. Dél-Franciaországban tizenkét ember életété vesztett a Földközi-tenger partvidékén kialakult zord időjárás miatt. (MTI/AP/Lionel Cironneau)
Vágólapra másolva!
Tizenhatan meghaltak és hárman eltűntek a dél-franciaországi ítéletidőben, voltak akik az elárasztott utcákon fulladtak meg. A heves esőzések miatt a Brague folyó kilépett medréből, a francia Riviérán szünetel a vasúti közlekedés, több út és az A8-as autópálya is víz alatt van. Cannes-ban hetvenezer lakásban nem volt áram.
Vágólapra másolva!

Tizenhatan meghaltak és hárman eltűntek vasárnapra virradó éjjel Dél-Franciaországban a Földközi-tenger partvidékén kialakult zord időjárásban. Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy a következő kormányülésen kihirdetik a természeti katasztrófahelyzetet és három hónapon belül kártérítéseket fizetnek a károsultaknak.

- mondta a köztársasági elnök Biot nevű településen, amely az érintett Alpes-Martimes megyében a legtöbb kárt szenvedte el. Hollande hozzátette, hogy az állam nem marad tétlen, a kormány a szerdai ülésén kihirdeti a természeti katasztrófahelyzetet, és

három hónapon belül kifizetik a kártérítéseket.

Vízben álló autók a heves esőzések által elöntött dél-franciaországi Vallauris-ban Forrás: MTI/AP/Lionel Cironneau

A tűzoltók tájékoztatása szerint Biotban három ember az idősek otthonában halt meg mikor az épületet elárasztotta a víz, három másik Vallauris Golfe-Juanban vesztette életét. Ketten Mandelieu-la-Napoule-ban, ketten Cannes-ban,

az elárasztott utcán fulladtak vízbe,

egy ember pedig az Antibes-i kempingben halt meg. A többi áldozatról nem közöltek részleteket.

Kempingek, utak vannak víz alatt

Az ájszakai heves esőzések miatt kilépett a medréből a Brague folyó Antibes közelében és elárasztotta a város környékét, több kemping víz alá került.

A környéken két helikopter járőröz felmérve a keletkezett károkat, segítséget nyújtva az emberek kimenekítéséhez. Antibes közelében

az A8-as is autópályát elöntötte a víz.

Cannes térségében számos másodrendű út is víz alatt áll. A francia vasúttársaság (SNCF) jelezte, hogy tucatnyi vonat vesztegel utasokkal teli a pályaudvarokon Dél-Franciaországban, a vasúti közlekedés egész nap szünetel a francia Riviérián.

Áram nélkül maradtak

A francia meteorológiai intézet jelentése szerint heves zivatarok söpörtek végig az ország délkeleti részén éjjel egy óra körül.

Cannes-ban néhány óra alatt 197 milliméter eső esett, amely aztán elárasztotta az utcákat,

sok helyen magával sodorva a gépkocsikat. A tengerparti városban vasárnap reggel mintegy 70 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, délutánra a lakások felében ismét volt áram, máshol napokig eltarthat a szolgáltatás helyreállítása.

Helyiek viszik holmijaikat a heves esőzések által elöntött dél-franciaországi Golfe Juanban Forrás: MTI/AP/Lionel Cironneau

A vihar, amely elhagyta Franciaországot és az olasz partok felé tart, a tengeren volt a leghevesebb.